Заради дистанционната работа вече не е толкова важно квартирата да

...
Заради дистанционната работа вече не е толкова важно квартирата да
Коментари Харесай

Наемопад при софийски жилища

Заради отдалечената работа към този момент не е толкоз значимо квартирата да е покрай офиса. Очаква се това да промени географията на търсенето.

© Капитал
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Коронавирус рецесията към този момент смъква наемите на жилищата в София. Още в първия месец след 13 март някои организации заговориха за внезапни спадове в наемните цени с до 20% спрямо равнищата преди изключителните ограничения. През втория тази наклонност продължи, само че с по-умерени темпове.

Новото са засилващите се упования, че пандемията ще промени и географията на търсенето. Ако работата от отдалеченост се резервира като процедура и след изключителното състояние, към този момент няма да е толкоз значимо квартирата да е покрай офиса.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Преориентиране към по-евтино

Логично рецесията, свитите приходи и несигурността карат всяко домакинство да се ориентира към ограничение на разноски и това се отразява на пазара. " Видим е спадът при по-високите наеми, основно в източните и централните зони на София ", споделя Йорданка Рангелова, управител адвокатска фирма " Наеми " в " Адрес ".

" Основно се следи отлив в централните елементи и в първокласния сегмент. При тях търсенето в огромна степен беше движено от чужденци, каквито сега липсват на пазара ", прибавя Богдан Тончев, брокер жилищни наеми в Bulgarian Properties. Наблюдава се пренасяне на наематели от по-скъпи към по-евтини жилища. Например от двустаен с наем от 500 евро към наем 350 евро или от тристаен на 1200 евро към подобен за 700 - 800 евро. Сега се търсят по-бюджетни жилища в по-крайните квартали, прибавя той.

От Bulgarian Properies предвиждат, че наемните цени известно време ще се задържат на по-ниски равнища и откакто търсенето се увеличи, ще се върнат на нивата си от предходната година. При надценените парцели ще има промяна в цените. Прогнозите на Антон Андонов, изпълнителен шеф на " ЕРА недвижими парцели ", са, че възобновяване ще продължи повече от две години. Аргументът му е, че нормално чартърен живеят хора с несигурни приходи, които са най-засегнати при утежняване на стопанската система.

Богдан Тончев чака да се резервира наклонността на търсене чартърен на по-изгодни жилища. Той дефинира като такива наемите от 350 до 400 евро на месец в квартали като " Витоша ", " Младост ", " Кръстова вада " и от 400 до 450 евро за двустаен в центъра, " Лозенец " и региона към Южния парк. Търсенето на жилища над 1000 евро на месец съгласно него ще бъде лимитирано.

Спадът при наемите се усеща и през офертните цени, на които се оферират свободни жилища, и посредством предоговаряне на към този момент отдадени парцели.

Голямото предоговаряне

" Наблюдаваме извънредно забавен и динамичен пазар на предоговаряне на наемните цени ", споделя Изабела Клисарска, шеф на " Явлена ". Преговорите се движат в границите от 10% до 50% за период от един месец до края на годината. Обичайно се договаря понижение от 20% до 30% в наемната цена за сред един и три месеца, споделя тя. Много рядко и по изключение се реализира съглашение за един-два месеца гратисен интервал.

Наемателите, които изключително държат на наетия обект, преговаряха за период от един месец до края на изключителното състояние. Други, които желаеха да употребяват спешния интервал, с цел да договорят по-нисък наем, търсеха период от шест до девет месеца. Понеже настояванията за дълготрайно понижаване на наема мъчно се обосноваваха с месец-два изключително състояние, изключително когато бяха за над 30%, се стигаше и до раздор сред притежателя и наемателя, само че тези случаи бяха редки, изяснява Клисарска. " Много наемодатели демонстрираха схващане и понижиха месечните наеми на наемателите си, с цел да облекчат финансово им състояние. Затова изигра роля и нежеланието на наемодателите да изгубят наемателите си и да рискуват, като търсят нови в изключителното състояние ", споделя Богдан Тончев.

" Предоговаряне има, само че в случай че притежателите са подготвени на това. Част от тези в по-високия сегмент не се взеха решение на сходна стъпка. Това накара наемателите да се откажат от договорите си и да преминат към наемане на други парцели ", отбелязва Йорданка Рангелова.

" Купувачите с капиталова цел, изключително с парцели в по-пренаселените региони, реагираха на обстановката, като започнаха да предоговарят и смъкват наемите. И в случай че при предходната рецесия този развой лиши две-три години, в този момент наемателите много бързо се ориентираха ", споделя Стойне Василев, ръководител на УС на Българската асоциация на персоналните финансови консултанти и основател на уеб страницата SmartMoney.bg.

Разминаващи се в упованията

Динамична е и обстановката с новите наеми. " Предлагането е все по този начин интензивно и на идентични равнища като преди. Търсенето е релативно едва и на по-ниски равнища спрямо тези преди началото на обстановката. Все още има доста незнайни и това затруднява наемодатели и наематели да се срещнат в упованията си. Наемодателите мъчно вършат взаимни отстъпки, считайки, че скоро нещата ще се възстановяват. Това затруднява покупко-продажбите, защото наемателите не са подготвени да заплащат на старите равнища ", изяснява Йорданка Рангелова.

В първия месец на изключителното състояние наемодателите, наподобява се отдръпват и броят на офертите в София понижава с 21% по данни на ocenime.bg. През втория обаче на пазара излизат доста оферти и броят им съвсем доближава тези отпреди рецесията (с 3% под тях). Заради срутва при краткосрочните наеми и притежатели, до неотдавна работещи с AirBnB и Booking, се насочват към територията на дълготрайните.
Общо за двата месеца на изключителното състояние оферираните наемни цени понижават приблизително с 6% до 5.70 евро на кв.м по данни на ocenime.bg. През първия месец спадът е малко по-голям, в сравнение с през втория (виж таблиците).

За интервала 13 март - 13 май се следи спад в офертните наемни цени спрямо месеца преди изключителното състояние на 23 от 27-те софийски квартала, които платформата следи. В главната част от кварталите (19) понижението е едноцифрено число. В " Младост 4 ", " Яворов ", " Света Троица " и " Център-запад " то се мери двуцифрено - сред 11% и 17%. Като желани се обрисуват четири софийски квартала, съдейки по това, че макар общата обстановка наемите в тях нарастват - " Иван Вазов ", " Младост 1 ", " Люлин " 1-5 част и " Гео Милев ".

Търсенето е анемично

От " Адрес " споделят, че от началото на изключителната обстановка търсещите жилище чартърен са намалели на половина. " Преобладаваха клиенти, които желаеха да отдадат парцелите си, а търсенето беше по-слабо от нормалното. В огромна степен повлия неналичието на задгранично търсене, което в последните години е сериозен фактор на пазара и на дълготрайни, и на краткосрочни наеми ", добавя Богдан Тончев.

Изабела Клисарска счита, че търсенето за наем не е намаляло и нормално наемателите стартират да търсят опция, в случай че не се договорят с наемодателите си. " Наемателите са обезпокоени за приходите си и за бъдещето си. От тази позиция е належащо схващане и от притежателите, и от нас като медиатори ", споделя тя.

Йорданка Рангелова обръща внимание, че повода за отлива на наематели не всеки път е затруднено финансово състояние. " Част от хората просто вземат решение, че наемът, на който са, не е пазарен, и го преустановяват. Временно живеят при родственици или в случай че могат, се завръщат в провинцията. Други се отхвърлят от наема, тъй като чакат спад и в продажните цени на жилищата и са решили да купуват. Трети, които са изгубили работата си или тя го разрешава, се връщат в родното си обитаемо място ", изяснява тя.

Очаква се и търсенето на капиталови жилища за краткосрочно отдаване да намалее и да стане по-рисково начинание, изключително в случай че е с банково финансиране. " Това ще има позитивен резултат като цяло за стабилизация на пазара в регионите, които бяха желани за краткосрочно отдаване и където цените на жилищата бяха почнали да прегряват. Освен това с новите затегнати ограничения на банките покупки ще бъдат вероятни с най-малко 20 - 25% самоучастие и положителни приходи ", споделят от Bulgarian Properties.

Стойне Василев изяснява, че клиентите с подготвени пари, които желаят да влагат в жилища, към този момент изчакват - да паднат още продажните цени и да видят какви ще са новите наемни равнища. " Следи се в кои региони ще има по-голям спад, къде ще е по-голямо търсенето. Защото като дълготрайна наклонност географията на жилищата, които се търсят, ще се измести ", споделя финансовият съветник.

Тотално разбъркване

Доскоро хората си търсеха жилища чартърен покрай работата си. Но сега офис постройките в бизнес регионите са цялостни на половина или на една трета с хора. Служителите работят от у дома, а когато работиш отдалечено, можеш да го правиш отвред.

Други преимущества излизат на напред във времето - хората желаят да са по-близко до нощни заведения в Студентски град или в центъра, в сравнение с да са по-близо до работата си. Или избират региони с по-ниски наемни цени. Пазарът ще се промени и към бизнес регионите ще има по-малко търсене на жилища чартърен, споделя Стойне Василев.

Данните на ocenime.bg за " Младост 4 " поддържат тази догадка. В квартала на Бизнес парка наемните цени са паднали рекордно (със 17%), а свободните жилища чартърен се усилват (с 6%).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР