Заради демографската криза през последните 30 години в русенска област

...
Заради демографската криза през последните 30 години в русенска област
Коментари Харесай

62 училища са закрити в Русенско за последните 30 години

Заради демографската рецесия през последните 30 години в русенска област са закрити 62 учебни заведения. Сградите пустеят и тънат в съсипия. Никой не демонстрира интерес да развива бизнес в тях. Класните стаи са се трансформирали в убежища на клошари.

Първата постройка на учебното заведение в квартал " Средна кула " е издигната през 1901 година. Впоследствие на два пъти е разширявана, само че преди 16 години, поради дребния брой деца, се постанова учебното заведение да бъде закрито, а учениците са пренасочени към прилежащия квартал " Долапите ".

Георги Илиев пази хубави детски мемоари от тази постройка и през днешния ден му е мъчително да я гледа.

" Западна и не виждам нищо друго, с изключение на събаряне…Няма и защо да се употребява. Тя е котило на наркомани. Ден през ден идва тука пожарната да гаси ", споделя той.

Малко след закриването на учебното заведение имало концепция тук да се построи предпазено жилище за деца с увреждания, само че някои от локалните не се съгласили. Имало и предложение да стане шивашки завод, само че вложителят размислил. Оказало се и че доста хартия би трябвало да се изпише, с цел да се промени предназначението на постройката.

" Всички здания, които са на учебни заведения, би трябвало да се отпишат първо от министерството на образованието… Става доста постепенно, мудно, трудно… И най-много - трябват едни финанси и то доста огромни, доста съществени ", споделя Божидар Йотов, кметски прокурист на кв. " Средна кула ".

Подобна е ориста и на учебното заведение в квартал „ Селеметя " в Русе. За десетина години от голямата постройка са останали единствено стените.

" Оградата не остана, нищо не остана. Всичко хората откраднаха. И никой не идва да гледа какво става и какво не става…Хората - всичките си хвърлят боклуците в двора ", споделя Михаил Тодоров.

Според кметския прокурист на " Средна кула " Божидар Йотов, единственият метод тези здания да се спасят, е в точния момент да им се откри приложение.

" Архитекти са идвали да го гледат - фактически - може да бъде оползотворена като сграден фонд и с тази площадка може да бъде едно идеално средище на този огромен квартал, в който живеят 5000 индивида ", счита той.

В село Батин са намерили вид за детската градина - една част е станала пенсионерски клуб, а в другата се обитава земеделската кооперация. Сградата на учебното заведение, обаче, е тотално порутена и никой не желае да влага в нея, макар че селото се намира на брега на река Дунав и предлага красиви естествени гледки.

Даниела Василева/Владимир Савчев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР