Заради бездействието на предишното правителство, ние сме принудени в последния

...
Заради бездействието на предишното правителство, ние сме принудени в последния
Коментари Харесай

Хиновски: Бездействието по Марица изток е за прокурор

Заради бездействието на предходното държавно управление , ние сме принудени в последния миг при извънредно неподходящи условия , с неразбираем триумф да се заемем незабавно с построяването на такива заместващи мощности . Това съобщи за БГНЕС Иван Хиновски , ръководител на Българския енергиен и минен конгрес.

По думите му ние би трябвало да изградим едни заместващи мощности в Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", тъй като в противоположен случай хората работещи там ще си изгубят работата и " Марица изток 2 " ще изпадне в неплатежоспособност. Нейната сила няма да се изкупува.

Ние имаме четири години да построим такива мощности - в това време до 2030 година ние би трябвало да ги затворим или да ги рефинансираме с други средства - да върнем европейските средства. Тъй като Европа след 2030 година не позволява използването на генериращи мощности финансирани с европейски средства. Това е въпрос, който би трябвало да бъде заложен посредством прокуратурата, тъй като няма друга страна като България, която да е бездействала в тази област , добави Хиновски.

Според него бъдещото на българската енергетика е чиста и без емисионна - декарбонизирано произвеждане. Това значи построяването на зелени мощности , възобновими източници.

Първото нещо, което би трябвало да се направи в енергетиката е подробен одит на всички сдружения , да стартира преструктуриране на бранша, да се извадят операторите на мрежи, които погрешно стоят в БЕХ. Следващата стъпка е да се създадат обществени акционерни сдружения и в тях да влезе частен капитал, в това число наши спестявания. По този метод ще бъде обезпечено транспарантното ръководство на БЕХ, ЕСО, " Булгартрансгаз " и други, изясни енергийният специалист Иван Хиновски.

По думите му развиването на ВЕИ би трябвало да бъде на обективен пазарен принцип.

На територията на мини " Марица изток " може да бъде построена една Силиконова котловина с 4 високотехнологични производства с експортен капацитет и доста работни места в района. Основният въпрос е хората да не останат без работа, бездействието досега ги обричаше на безработица.

Иван Хиновски разяснява, че газопроводът " Турски поток " е едно неразбирателство и това ще стане ясно доста скоро. В момента се търси пътната карта сред България и Русия за развиване на българската газопреносна мрежа. България е поела уговорката със лични средства да построи този директен газопровод, който е чисто съветски проек т. Документът е търсен от 2017 година, само че въпросът гръмна в този момент, тъй като бе подложен на доста високо равнище ", добави той.

По думите му " Турски поток " е неразбирателство, тъй като няма нищо общо с българската газопреносна мрежа . Към него няма планувани отклонения - към нашата газопреносна мрежа. " Газпром " има условие да бъде чисто директен в България. Това е едно енергийно изменничество.

За АЕЦ " Белене "

Недвусмислено АЕЦ " Белене " няма бъдеще. Имаме една доста съвременна за България концепция площадката на АЕЦ " Белене " да се трансформира в цех за водород . Тя има всички плюсове в страната, а и в Европа. Тя е близо до огромна водна автомагистрала, от която се употребява водата за производството, транспортна конструкция и може да се изнася към Европа, сподели Иван Хиновски.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР