Заради бездействие на КЕВР и неспазване на законови поправки от

...
Заради бездействие на КЕВР и неспазване на законови поправки от
Коментари Харесай

Токът от големи ВЕИ-та излиза по 70 ст./квтч, от малките - едва по една

Заради безучастие на КЕВР и неспазване на законови ремонти от 2015 година, зелената сила на огромни ВЕИ-та се изкупува в продължение на повече от 4 години съвсем по 70 ст. за киловатчас без Данък добавена стойност, като минимумът, утвърден от регулатора, към този момент е 13,11 ст., демонстрират данни на уеб страницата му. Едновременно с това обаче за някои дребни - с конфигурирана мощ до 200 киловата въпросната субсидирана цена излиза малко над една стотинка.Това осведомят от Съюза на европейските на производителите на зелена сила, които сигнализираха за банкрута на 50 от фотоволтаични централи с мощ до 200 киловата построени най-вече край дребни селища със затихващи функционалности.

Главната причина за изкупна цена за дребни стотинки, съгласно засегнатите дребни производители на зелена сила, е неспазването на законовите промени от 2015 година, като те се ползват единствено за тях, само че не и за огромните ВЕИ-та, част от които са употребили дотации по разнообразни държавни и евросхеми.

Според Павлина Трифонова от неправителествената организация параграф, 18 от Закона за енергетиката от 2015 година не би трябвало да се ползва към планове по Програма за развиване на селските региони (ПРСР) с подкрепяне "Де минимис ". Оглавяващият щаба на протестиращите Тихомир Тошев и притежател на дребна ВЕИ централа изясни, че програмата "Де минимис " не се натрупва с изкупната цена на тока. Той посочи пред Монитор, че задачата на средствата е откриване на нови работни места в едва развитите региони, а не подкрепяне на ВЕИ бранша.

Той добави, че параграф 18 се ползва изборно и двойно финансирана получават огромни ВЕИ производители. Справка на уеб страницата на екоминистерството демонстрира, че в една от схемите за подкрепяне на такива планове по механизма „ взаимно осъществяване “ е утвърден план за когенерацията на парното в Бургас, благосъстоятелност на Христо Ковачки. Токът от там се изкупува по съвсем 171 лева за мегаватчас без Данък добавена стойност (17,1 ст.).

Инсталираната мощ на различен план - ветропаркът „ Калиакра “ пък е 35 мегавата, а дребните ВЕИ-та, докарани до банкрут общо имат единствено 23 МВт. На част от притежателите на дребните солари съдии-изпълнители към този момент им разпродават имуществото, тъй като не могат да си изплащат заемите, взети за покупката на панелите.

Трифонова и Тошев разясниха още, че КЕВР и министерството на енергетиката повече от четири години не съблюдават закона и затова 273 компании от сектора са обречени на банкрут, а 1000 работни места към този момент са изгубени. Затова те заплашиха, че след евроизборите ще унищожат обществено фотоволтаична централа в Централна България и възнамеряват да затварят главните пътища в страната и граници, като ще поканят на събитието и посланици на страните от Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР