Заради бежанската криза в Европа има различни позиции, Вишеградската четворка

...
Заради бежанската криза в Европа има различни позиции, Вишеградската четворка
Коментари Харесай

Страхът от мигрантите – сламката за удавника Борисов

Заради бежанската рецесия в Европа има разнообразни позиции, Вишеградската четворка е изключително твърда, че не желае повече мигранти. България също не желае стопански мигранти – желаеме затваряне на външните граници на Европейски Съюз, желаеме центрове от затворен вид за мигрантите, които към този момент са в Европейски Съюз и центрове на границите на горещи точки – като Сирия, Либия и така нататък Защото в Европейски Съюз към този момент има настроения, от Западна Европа, да се вземат пари за мигрантите от кохезионната политика, в случай че Източна Европа не желае да схване метода на квотен банкет. Това изясни в типичния си жанр министър председателят Бойко Борисов в края на предходната седмица.
Малко предистория – преди съвсем 2 месеца, при започване на май, Европейската комисия показа предлагането си за седемгодишната бюджетна рамка на Европейски Съюз за интервала 2021 – 2027 година. Моментално направи усещане, че Брюксел желае да понижи парите за кохезионна политика – т.е. парите, които идват от еврофондове за страни от Източна Европа, с цел да могат да се изравнят по стандарт със Западна Европа. И най-важното – Европейската комисия желае да разполага с инструмент за надзор що се отнася до страни, в които царува безвластие. Разбира се, най-ефективни са тези принадлежности, които въздействат върху парите. Точно подобен изиска Брюксел – и то инструмент, който да може да влезе в деяние не с единомислещо утвърждение, а с квалифицирано болшинство – да са съгласни 15 от 27 страни (Великобритания към този момент ще е излязла от ЕС), които обгръщат най-малко 65% от популацията на Европейски Съюз. Така се заобикаля резултатът на блокадата от едно несъгласие, който трансформира Организация на обединените нации в толкоз неефективна конструкция по всеки по-голям въпрос.
Това, несъмнено, е гибел за всяка стопанска система, разчитаща основно на еврофондовете – като нашата! Управленската орис на Борисов е неразривно обвързвана с парите от Европа – кристално ясно е, че без тях той е нула. Затова и те би трябвало да бъдат избавени, да бъдат опазени допустимо най-дълго.
Какъв е методът в този момент – като помогне допустимо най-вече на Ангела Меркел да се задържи отпред на Германия. Защото сега Меркел е застрашена като в никакъв случай от бламиране – от най-верния си съдружник, християнсоциалистите от Бавария. Техният водач и немски външен министър Хорст Зеехофер зае позиция срещу дългогодишната по-мека политика на Меркел по отношение на бежанците и изиска да няма към този момент гостолюбие, да няма незаконно допускане на регистрирани в друга страна-членка на Европейски Съюз хора с бежански статут , да няма дълго очакване и изследване на идващи нови незаконни мигранти, които не желаят леговище, а непосредствено да бъдат връщани. И това ще е злополука за външни държави-членки на Европейски Съюз като България – тъй като цялостната ни политика от 2014 година насам беше да извозваме мигранти колкото се може по-бързо към Европа, най-много като страната си затваря очите за каналите за трафик на хора.
Затова в този момент цел номер едно на Борисов е да успее да опази Меркел, тъй че нещата да си продължат както до момента – другояче заплахата европроектите ни за бежанска интеграция да се наложи да се усилят може и да стане доста действителна. А това никак няма да е толкоз добре, едвам строим автомагистрали – Европейски Съюз повече ще внимава незаконните мигранти да не се вясват към центъра на Европа и ще следи по-стриктно за точене на европари, с които би трябвало да се стопират бежанци. И в случай че бъде признато да има наказания посредством понижаване на еврофондове, то Борисовата действителност ще почне да се срутва скоропостижно. Отделно инструмент за глоба посредством еврофондове постоянно може да се обърне против корумпирано ръководство, каквото несъмнено си вирее в България, без значение дали приказваме за настоящето или за някое минало по-червено. И ще се обърне в мига, в който Брюксел реши, че губи прекалено много пари и му е твърдо скъпо да поддържа настоящето статукво геополитически баланс по отношение на Русия.
В последна сметка – мигрантите се оказаха вълшебната съставна част в управническата рецепта. Изключително комфортни са – страхът от тях от дълго време е насаден, елементарно се пали. С тях се отвлича и вниманието от неналичието на по този начин нужните за България структурни промени – в обучение, опазване на здравето, правосъдна система. Чудното лекарство срещу управническа отпадналост - мигрантите. Въпросът е ще успее ли Борисов да изкара мигрантите хем задоволително неприятни за България, хем задоволително положителни за Германия? Защото предлагането да се бие през пръстите посредством еврофондовете пристигна от немския комисар – от Гюнтер Йотингер, който дебаркира в Брюксел, тъй като Меркел не можа да го издържи като министър председател на провинция Баден-Вюртемберг – поради изцепки като тази отпреди две години в Хамбург, когато одобри делегация от Китай. Такъв като Йотингер е изцяло кадърен да разбърка непоправимо картите на безметежното точене на еврофондове, с цел да съществува класата " ГЕРБ " – около главните цели Полша и Унгария, които за момента са надалеч по-важни за Брюксел от България, само че кой знае докога ще е по този начин.
Ще би трябвало върховен пилотаж - какъв брой вярвате, че министър председателят ни е кадърен на подобен, отвън непрекъснатото въртене на едни избрани елементи? И изключително показателно е в случай че в действителност Борисов през вчерашния ден напусна срещата, с цел да погледа какво се случва на мача Япония - Сенегал, както твърди кореспондентът на Financial Times в профила си в Twitter. Може да им играе на вързано на евроначалниците, само че като помним по какъв начин би трябвало да пребива дузпи, с цел да вкара, надали ще се откри благоразположен арбитър - нищо, че нашият популярен водач отново се хвали по какъв начин всички му одобрявали концепциите. Одобряват, само че Меркел сподели - няма единодушие!

Mark of today`s migration mini-summit that Bulgarian PM - Bokyo Borissov whose country is still holding the EU presidency - left the room to watch Japan v Senegal in World Cup. #JAPSEN #WorldCup
— Mehreen (@MehreenKhn) 24 юни 2018 година
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР