Заради банковия запор жената получила остра стресова реакция“ и била

...
Заради банковия запор жената получила остра стресова реакция“ и била
Коментари Харесай

Русенка получи 3000 лева обезщетение от банка заради погрешно запорирана сметка

Заради банковия запор дамата получила „ остра стресова реакция “ и била на медикаментозно лекуване

Окръжен съд – Русе промени решението на Районен съд – Русе и усили компенсацията от 1000 на 3000 лв., което „ Уникредит Булбанк “ АД следва да заплати на Д. И. след неправилно натрапен запор върху банковата ѝ сметка.

На 22.07.2020 година сметката на 35-годишната жена била блокирана въз основа на запорно известие от правосъден реализатор за сумата от 558 377,73 лв.. Поради позволена неточност в обработването на данните, запорът е бил натрапен не върху сметката на длъжника по изпълнителното дело, а върху банковата сметка на Д. И.

На 24.07.2020 година след посещаване в офиса на банката в град Русе, на адвокатската фирма на ЧСИ и след подаване на писмена молба от дамата, банковата ѝ сметка била деблокирана. Д. И. била мощно травмирана от случилото се, станала неспокойна, не можела да спи, плачела, мъчно се концентрирала. Това положение траяло и след решение на зародилия проблем с банковата ѝ сметка, заради което на 29.07.2020 година посетила психиатър. Била ѝ сложена диагноза „ остра стресова реакция “ и ѝ било предписано медикаментозно лекуване. Успокоила се едвам след към година.

Районен съд – Русе е счел, че вследствие на непозволено наложения запор върху банковата сметка, Д. И. е претърпяла неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, терзания, тревога, безпокойствие. За репариране на тези вреди е присъдил обезщетение в размер на 1000 лв., като е отхвърлил желае на дамата от 7000 лв. в останалата му част.

И двете страни в процеса са обжалвали това решение. Окръжен съд – Русе като съобрази, че претърпените от Д. И. неимуществени вреди са в следствие от позволена груба неточност от страна на чиновник на банкова институция, като регистрира времето, за което е била отстранена грешката - два дни, интензитета на напрежението с оглед голямата сума, поради която е била блокирана сметката ѝ и продължителността на отрицателните прекарвания, приема, че справедливият размер на компенсацията възлиза на 3000 лв..
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР