Запознати сме с основните факти в историята на България. Посещавали

...
Запознати сме с основните факти в историята на България. Посещавали
Коментари Харесай

Ирена Георгиева: Живеем на земя, пълна с история

Запознати сме с главните обстоятелства в историята на България. Посещавали сме и някои от най-популярните селища и исторически обекти в свободното си време. Колко постоянно обаче си задаваме въпроси за това, което сме видели и не сме намирали отговор?
 Мистичните пътеки на България, 52 по-малко познати пътеки за всеки, Пътеводител на хубавите места - 3 книги за уикенда
3 книги за уикенда

Из пътищата на България

При Ирена Григорова това се е случвало много постоянно. Толкова, че да трансформира заниманието си - историята, в пълнокръвно занятие. " Във всички праисторически обекти на територията на България и Балканите се намират извънредно забавни, и постоянно необясними артефакти, които учените подминават, просто тъй като не могат да обяснят.

Това, което върша аз, е да покажа огромен брой от тези " напряко извънземни " находки. Когато са събрани в една книга си даваме сметка, че това не е просто случайност, а някакъв код или пък скрито обръщение оставено от античните хора ", добавя Григорова, която е създател на пет книги, отдадени тук-там и събития, свързани с вековната история на България.
 Снимка 611314

Последната е " Скрито завещание ". За нея Ирена пътува освен из страната, само че и до Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония, Румъния, Гърция и Турция. За да покаже какъв брой свързани са орисите на народите на Балканския полуостров.

По пътя си тя посещава освен историческите музеи, само че и беседва с локалното население, което се оказва извор на многочислени истории. " Научих се, че хората доста желаят да опишат това, което знаят и единствено чакат да се появи някой като мен, който е подготвен да ги слуша. Аз имам висок предел на приемане на всевъзможни невероятни истории и поради това хората не се тормозят от мен. Смятам, че всяка история би могла да е истина до доказване на противното.

Балканите са относително малко парче земя, което поради разположението си на кръстопът сред два континента, е прекомерно богато на история. С какво е неповторим полуостровът, който населяваме? Бихте ли го сравнила с друго място по Земята също с толкоз несметно историческо минало?

Балканите са малко, само че доста значимо за развиването на човечеството парче земя. В епохата на праисторията тук е било място, което може да се съпостави с парадайса. Климатичните условия са били доста положителни и е имало земни запаси. Заради това популацията на Балканите прави голям скок в развиването си, взимайки най-хубавото от мигриращите по това време племена.
 Варненски халколитен некропол

Варненски халколитен некропол

Тук за пръв път поражда минното дело и обработката на злато, и сребро (Варненското златно съкровище). Тук е изобретена първата крепостна стена (Провадия солницата). Тук са основите на първите каменни къщи (Дуранкулак). Тук се появяват и първите първи проблясъци на книжовност (на територията на България, Сърбия и Румъния). Тук са и първите " мегаполиси " (Провадия солницата, Пловдив и Пазарджик).

Развитието на Балканите по-късно се популяризира из цяла Европа. Не инцидентно учените назовават Балканите " Люлка на актуалната европейска цивилизация ". Такива центрове са и Египет, Шумер и Акад, Микена. Но, несъмнено, доста по-късно.

В " Скрито завещание " и в Youtube канала ви не страните и от малко по-алтернативни пояснения на митологични вярвания и герои - говорите за галактически генезис на някои от тях. Как сходни вярвания се съвместяват с историческите обстоятелства?

Всичко постоянно е въпрос на позиция. Ако човек е с консервативна настройка към света и няма любознание да открива нови неща, тази книга ще е напряко скандална. Ако обаче оставим за малко предразсъдъците и знанията, които са ни наливали в учебно заведение, можем да открием един изцяло нов свят.

Днес ние назоваваме теориите за битие на предпотопни цивилизации и извънземни гости " различни ". Но истината е, че те съществуват откак съществува и самото човечество. Просто формалната просвета ги е избутала в ъгъла, с цел да може да изясни разбираемо света. За предходни цивилизации описват няколко от античните създатели като Хезиод, Овидий.
 Древен астронавт, археологически музей Прищина

Древен астронавт, археологически музей Прищина

За високи технологии, които не дават отговор на времето, си пишат и още доста други създатели, да вземем за пример Платон в известния си труд " Държавата ". Всички одобряват Платон като сериозен човек, дал основата на актуалното държавно устройство, само че не обръщат никакво внимание на описа му за бронзовия кон, който намерил подземен цар Гигес. Защо е по този начин? Просто от дребни са ни научили да слагаме филтър на нещата, които не могат да бъдат пояснен.

Единствената ви книга, отдадена единствено на един съответен човек, е " Скитник в мрака " за Вълчан челник. Защото тъкмо той от хилядите облици, населяващи българската и балканска история, притегля вниманието ви?

Всичко стартира от пътуванията ми за " Мистичните пътеки на България ". Почти на всяко от местата се намираше човек, който да ми опише, че иманярите търсят тъкмо там съкровището на Вълчан челник. Това са места, които са много отдалечени на разстояние. От Странджа през Ямбол, до Луковит, Чипровци или Русенско.

Самото битие на войводата е разтеглено в интервал от към 200 години, което също е необичайно. Започна да ми става забавно и съзнателно започнах да се дълбая. При мен постоянно става по този начин. Нещо ми става забавно, стартирам да диря информация и, до момента в който не изчовъркам всичко по тематиката, не мога да се спра. Така се е появявала всяка една от книгите ми.

Разказвате за извънредно любопитни обстоятелства, събития, само че и митове от разнообразни времена и разнообразни места в България. Кои от тях са съумели същински да ви шокират?

Повече ме шокира безотговорността и безхаберието на властимащите към историческите обекти в България. Живеем на земя, цялостна с история. Вместо да наблегнем на това и по този начин да бъде подтиквано развиването на обособените региони, ние оставяме превъзходни обектите на милостта на иманярите и естествените условия.

Мога да приказвам доста за това по какъв начин съзнателно се унищожава един археологически обект и какъв брой пари могат да се откраднат от планове за реституция и запазване. Надявам се при идващите избори и ново държавно управление да случим на някой непокътнат министър на културата, тъй като последните и, в частност, най-последният министър, бяха огромен позор.
 Скитник в мрака, Разказите на остарелия дъб, Тайните за змейовете - 3 книги за уикенда
3 книги за уикенда

Посветени на българската история и митология

Представяла ли сте си някои от сюжетите, за които разказвате, да бъдат превърнати на филм? Кои от тях биха били най-впечатляващи на кино?

Аз съм огромен почитател на приключенските и фентъзи филмите. Докато проучвах тематиката за Вълчан челник, прочетох доста иманярска литература. В нея има толкоз доста сюжети, че могат да бъдат направени 10 сериала.

Един от най-любимите ми герои е митичният иманяр Кръстьо Пулев. В историята му има забъркани непознати познавач служби, тайнствена секретна лаборатория, в която се пазят архиви от целия свят, остатъци от извънземни кораби, скрити в дълбоки пещери, роботи и машинки, някои от които могат да смъкват самолети от огромно разстояние, несметни съкровища, течности, които могат да изцелят най-тежките заболявания и даже кръста, на който е разпънат Иисус Христос. Според мен Кръстьо Пулев може да е ентусиазъм за всеки добър сценарист.

Какви са проектите ви след " Скрито завещание "? Коя е идната тематика, която буди интереса ви?

Сега съм си дала малко отмора от писането. След три години и четири нови книги ми се желае да се върна към снимането и малкия екран. Имам планове за два нови документални кино лентата. С проф. Диана Гергова отпътуваме за Румъния, където сега е изложено Свещарското златно богатство, което тя откри. Там тя ще изнесе няколко лекции за траките-гети, които изследва от дълги години. След това ще обиколим места, свързани с гетите, които са открити от румънските археолози. В момента се работи над няколко новооткрити храмове-гробници.

Досега не е юридически филм, който да демонстрира в целокупност гетската просвета. Обикновено всичко завършва със Свещарската гробница и археологически резерват Сборяново. Поставили сме си за цел да забележим доста повече. Да сглобим картината от това, което е открито на наша територия и откритото в Румъния.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР