Запознати ли сте с факта, че козметичните производители включват химични

...
Запознати ли сте с факта, че козметичните производители включват химични
Коментари Харесай

Ето кои са токсичните и вредни за здравето съставки в кремове и лосиони

Запознати ли сте с обстоятелството, че козметичните производители включват химични субстанции в състава на своите артикули, без значение от това, че са токсични и рискови за човешкото здраве. 90% от съставките, употребявани в козметиката, не са оценени по отношение на тяхната сигурност за организма. В продуктите, предопределени за грижа за кожа и коса, се съдържат доста химични субстанции, а някои от тях са канцерогенни и се свързват с голям брой здравословни проблеми като нарушавания на нервната система, алергии, репродуктивна токсичност, имунотоксичност, чернодробна непълнота.

Вредни съставки в козметичните артикули

Дори положителните марки козметични артикули употребяват евтини материали, които основават отличен мирис, пяна и валидност, само че крият значително здравословни опасности. На пазара има голямо многообразие от артикули, а върху нас пада отговорността да изберем най-хубавото за тялото си. За благополучие, това е доста по-лесно, когато сме осведомени с нездравословни те съставки, които е добре да заобикаляме.

 

Синтетични аромати (aroma)

Зад думата „ аромати “ могат да се крият стотици разнообразни съединения, а производителят не е задължен да ги спомене поименно. Много от тях са петролни артикули с неподходящо влияние върху хормоните и нервната система, като също така могат да имат канцерогенно деяние. Синтетичните аромати постоянно са и алергени.

 

Парабени (methylparaben, propylparaben, ethylparabens и други)

Тези изкуствени съединения се употребяват за попречване на развиването на бактерии и нездравословни микроорганизми в козметичните артикули. Но те имат отрицателен резултат освен върху микробите. Парабените са много необятно публикувани, а в действителност могат да доведат до хормонален дисбаланс, като една от аргументите е, че елементарно имитират въздействието на женския хормон естроген.

 

Фталати (phthalates)

Те нормално се употребяват за възстановяване на текстурата на продуктите, като оказват помощ за тяхното нанасяне и задържане върху кожата. Фталатите смущават ендокринната система и не е добре да се употребяват от деца. Могат да бъдат открити в разнообразни дезодоранти, парфюми и лосиони , а някои от тях към този момент са неразрешени за приложимост в детските артикули.

 

Натриеви сулфати (натриев лаурил сулфат, sodium lauryl sulfate)

Шампоаните без сулфати са по-щадящи освен за косата, само че и за целия организъм. Тези нападателни препарати са много евтини, а елементарно основават по този начин нужната пяна в козметичните артикули. В процеса на производството им се отделят канцерогенни субстанции, чиито следи могат да останат в крайния артикул. Освен това сулфатите са алергени за кожата.

 

Емулгатори

Емулгаторите се употребяват в козметиката като сгъстяващи сътрудници. Възможно е те да провокират обриви по кожата и образуването на канцерогенни нитрозамини. Редица научни проучвания демонстрират, че продължителната приложимост на артикули със синтетични емулгатори покачва риска от рак на бъбреците и на черния дроб.

 

Минерални масла

Минералните масла образуват лекомислен пласт върху кожата и по този начин блокират порите. По този метод кожата не може да диша и стопира да изхвърля нездравословни те отрови. Козметичните артикули, които съдържат тези съставки, форсират процеса на стареене на кожата и спомагат образуването на свободни радикали.

 

Сърфактанти

Те се употребяват в козметиката за формиране на пяна в шампоаните, душ-геловете и други. Това са химични субстанции, които могат да провокират зачервяване и неспокойствие по кожата. Когато сърфактантите са комбинирани с други химични субстанции, те образуват нитрозамини, които са мощно канцерогенни. Препоръчва се за бебета и дребни деца да се употребяват артикули, които съдържат естествени пенители, извлечени от растения. Такова е маслото от пшеница или от кокосов орех.

 

Алкохоли

Козметичните артикули, които съдържат алкохол, изсушават горния пласт на кожата и тя стартира да синтезира повече лой. По този метод кожните проблеми се задълбочават и се реализира противоположен на стремежи резултат. Натрупването на лой по кожата на лицето води до бактериални инфекции. Алкохолът може да провокира и зачервяване или поява на кафяви петна.

 

Формалдехиди, фталати и толуен (dibutyl phthalate, formaldehyde, toluene)

Познати още като „ токсичното трио “, тези детайли смущават ендокринната и дихателната система. Често се съдържат в лакове и артикули за нокти. Те имат токсични и канцерогенни свойства и е добре да се заобикалят от бременните дами.

 

Триклозан и триклокарбан (Triclosan and triclocarban)

Намират се в състава на разнообразни антибактериални артикули като паста за зъби, дезодоранти и сапуни. Тези съединения могат да причинят дисбаланс във функционалността на ендокринната и имунната системи, както и да влошат някои алергии.

 

Розов кварц и силикати

Розовият кварц и силикатите се съдържат в състава на множеството ружове. Тези две съставки могат да имат канцерогенно деяние, когато се натрупват в тялото. Използването им в продуктите е следено и лимитирано, само че мъчно може да бъде несъмнено количеството, което се всмуква от организма при по-дълъг интервал от време.

 

Слънцезащитни филтри

Редица здравни организации предизвестяват, че слънцезащитните филтри в козметичните артикули са рискови за организма. Най-вредната съставна част в тях е оксиноксатът, който може да докара до проблеми с щитовидната жлеза и сигналите, които мозъкът получава.

Други рискови субстанции в козметиката

Оксибензон

Този химикал е част от формулата на някои декор дьо тени и има слънцезащитно деяние. Доказано е, че той се всмуква от тялото през кожата, както и че продължителното му потребление може да докара до струпване в организма. Резултатът от това може да е алергична реакция към слънцето.

 

Ланолин

Ланолинът е мастноподобно вещество. То се добива от подкожната лой на овцете. Съставката се ползва в козметиката от дълго време заради своето омекотяващо деяние. Опасността от ланолина се крие в това, че е допустимо да провокира алергии и това е повода да не се предлага за приложимост от бременни дами и дребни деца.

 

Diethylalomine или Cocoamide DEA

Често срещана съставна част в шампоаните и хидратиращите артикули. Научни изследвания са потвърдили, че тя непосредствено потиска развиването на мозъка на плода при лабораторни проучвания, като блокира усвояването на холин и хранителни субстанции, нужни за естественото му развиване и действие.

 

Пропилен гликол (Propilene Glycol)

Известен още като индустриален антифриз, той се употребява в козметични артикули като дезодоранти, шампоани, гелове за бръснене и овлажнители. Тази съставна част може да провокира раздразнение на лигавицата на очите, носа и устата, закъснение на пулса и аномалии в активността на сърцето.

 

Натриев лаурил сулфат (Sodium lauryl sulfate)

Често употребена съставна част в лосиони те за тяло, шампоани и балсами за коса, пасти за зъби и други. Редовната приложимост на препарати, в чийто състав има натриев лаурил сулфат, може да докара до изсушаване на кожата, екземи, пърхот, обриви, раздразнение на очите, формиране на рани и язви в устата.

 

Бензалдехид (Benzaldehyde)

Влиза в състава на дезодоранти, парфюми, лак за коса, шампоани, сапуни, кремове за бръснене и други. Въпреки че е необятно употребен в козметиката, бензалдехидът би могъл да влияе върху централната нервна система, да провокира гадене и коремна болежка, увреждане на бъбреците.

 

Бензилов ацетат (Benzyl acetate)

Бензиловият ацетат влиза в състава на артикули от козметиката като парфюми, дезодоранти, шампоани, сапуни, лак за коса, афтършейв и други. Това е канцерогенно вещество, което е обвързвано с нараснал риск от рак на панкреаса. Има свойството да се всмуква през кожата, което го прави още по-опасно.

 

Метилен хлорид (Methylene Chloride)

Канцерогенно химично вещество, което е включено в листата с рисковите боклуци. Съдържа се в козметични артикули като шампоани, парфюми, бои и лакове. Причинява главоболие, нервност, отмалялост и изтръпване на крайниците.

 

Опасни химикали в био козметичните артикули

След като се запознахте с гореизброените съставки в козметиката и тяхното влияние върху организма, ще ви представим тези, които би трябвало да избягвате при потреблението на био козметика. Някои био козметични артикули съдържат характерни съставки, които също вредят на вас и на вашето здраве.

 

Екстракт от семена на грейпфрут

Антимикробните му свойства не произтичат от семенате на грейпфрут, а от токсични химикали като бензетониев хлорид /benzethonium chloride/ и в по-малка степен от триклозан и парабени. Бензетониевият хлорид в действителност е токсично вещество и е рисково за здраве то и живота на хората.

 

Кокамидопропил бетаин (Cocamidopropyl Betaine)

Токсично за имунната система вещество, което може да аргументи дерматит и други алергични реакции. Хидролизиран пшеничен протеин - постоянно, когато срещнете думата " хидролизиран " имайте поради, че веществото е прикрит източник на MSG, който се всмуква непосредствено в кръвния поток.

Източник: Ф

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР