Заповедта на Международния наказателен съд в Хага за арест на

...
Заповедта на Международния наказателен съд в Хага за арест на
Коментари Харесай

Татяна Ваксберг: Да не бързаме да твърдим, че няма кой да арестува Путин

" Заповедта на Международния углавен съд в Хага за арест на съветския президент Владимир Путин е със алегоричен темперамент . Това е знак, че светът е спрял да се опасява от Путин и от Русия. Зад това стоят редица юридически, политически въпроси ".

Това сподели пред БНР журналистът от " Свободна Европа " Татяна Ваксберг.

И добави, че Съдът не може да гледа каузи в неявяване на обвинени, а преобладаващото мнение е, че Путин няма да бъде задържан, тъй като е невероятно :

" Ние твърдяхме, че са невъзможни доста неща. Първо, че войната е невъзможна. Твърдяхме, че в никакъв случай няма да се дадат и най-леки оръжия на Украйна. Да не бързаме да твърдим, че няма кой да арестува Путин и че той в никакъв случай няма да се озове в Хага . Днес ни наподобява по този начин, само че на следващия ден може да не е по този начин... Такива каузи обаче са дълги, тромави, изпращат разнопосочни сигнали към жертвите . Международното правораздаване съществува в името на жертвите. За тях е голяма тежест да виждат скоростта, с която едно закононарушение е осъществено, и по-късно години наред да се прави опит за реализиране на правдивост ".

В предаването " 12+3 " журналистът очерта две съществени точки в тази ситуация с Путин - че му се повдига плътно, добре фокусирано и относително елементарно за доказване закононарушение, както и че той е първият обвинен от интернационална правосъдна институция, за който научаваме.

" Приемникът на Хитлер, фюрерът на Райха в продължение на 23 дни е наказан на 10 години затвор, съден е от трибунала в Нюрнберг. Слободан Милошевич е първият съден, обвиняванията за който се отнасяха за време, в което е настоящ президент. Докато при адмирал Карл Дьониц е ставало дума за закононарушения, които е направил, преди да стане фюрер на Райха. Сред останалите е националната присъда за геноцид, произнесена в негово неявяване, против етиопския водач Менгисту Хайле Мариам. Саддам Хюсеин беше наказан на гибел за обгазяване на цивилно население. Има случай с оневинен държавен глава - президента на Кот Д`Ивоар Лоран Гбагбо, един от обвинените от МНС и огромна обица на ухото за самия съд, тъй като се счита, че прокуратурата е повдигнала дело против него, което не може да потвърди. Президентът на Либерия Чарлз Тейлър беше наказан на 50 години затвор. Едно от обвиняванията против него засягаше това, че е привличал в армията деца за бойци ".

По думите ѝ Кремъл е дотолкоз уверен в неприкосновеността си от интернационалното правораздаване, че качва на уеб страницата си многочислени видеа, в които пред камера Путин и негови чиновници разискват нещата, които действително се трансформират в доказателства против тях в един предстоящ развой .

Интервюто на Снежана Иванова с Татяна Ваксберг в предаването " 12+3 " можете да чуете в звуковия файл.

По обявата работи: Лозина Владимирова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР