Заповедите за социална изолация и оставане вкъщи, съчетани със страха

...
Заповедите за социална изолация и оставане вкъщи, съчетани със страха
Коментари Харесай

Бум на полово предаваните болести в САЩ по време на пандемията

Заповедите за обществена изолираност и оставане у дома, съчетани със страха от заразяване с COVID-19, видимо държаха доста хора затворени по домовете им, надалеч от непознати сътрудници през по-голямата част от 2020 година Но

обратно на предстоящото, специалистите предизвестяват за евентуално и обезпокоително увеличение на случаите

на полово излъчени инфекции в Съединени американски щати.

Основното терзание е, че пандемията попречва напъните за тестване за болести като хламидия, гонорея и сифилис през последните две години. Тестването е сериозна част от управлението на разпространяването на тези инфекции, частично тъй като и хламидията, и гонореята могат да се появят без никакви признаци.

Между 2015 и 2019 година документираните случаи на трите болести са се нараснали с 30%. След това, от 2019 до 2020 година, данните на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати демонстрират, че случаите на хламидия са намалели с 14%, до момента в който случаите на примитивен и второстепенен етап на сифилис претърпяват непретенциозен спад от 0,9%.

Сега обаче специалистите показват, че

този спад в случаите не е бил действителен, а случаите са намалели просто, тъй като не се вършат проби за тези болести .

Въпреки че цифрите за 2021 година за случаите на полово излъчени заболявания (ППБ) към момента се събират, има тревожни сигнали. Първоначалните данни демонстрират, че случаите на гонорея са се нараснали, а отчетите на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите сочат, че през 2020 година е имало повече случаи на бебета, родени със сифилис, в сравнение с през 2019 година

Кейси Пинто, помощник по публично здраве в щатския университет на Пенсилвания, управлява изследване от май 2020 година, което демонстрира, че с увеличението на случаите на COVID-19 в цялата страна броят на проучванията за полово излъчени инфекции, е намалял фрапантно.

Джули Домбровски, доцент по медицина и епидемиология във Вашингтонския университет и заместник-директор на стратегиите за ХИВ/ППБ в окръзите Сиатъл и Кинг признава, че по време на пандемия

доста лаборатории са дали приоритет на тестванията за COVID-19, а тези за ППБ са останали на назад във времето .

„ Оставени нелекувани, полово излъчените заболявания могат да имат тежки последствия, в това число неплодородие, слепота и гибел. Някои нелекувани инфекции също могат да бъдат рисков фактор за заразяване с ХИВ, съгласно Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите, защото гнойна рана или инфектиране може да всмуква вируса “, изяснява тя.

И до момента в който сортират личните си данни, доста снабдители на здравни услуги споделят, че следят нарастване на случаите на полово излъчени заболявания. „ Виждаме повече позитивни резултати, в сравнение с нормално “, споделя Барбара Ван Дер Пол, доцент по медицина и публично здраве в Университета на Алабама в Бирмингам и шеф на диагностична лаборатория.

Несигурността в числата е изключително тревожна, тъй като може да способства за неумишлено разпространяване .

Гонореята е асимптоматична за множеството дами, които я получават. Хламидията, която е най-често съобщаваната бактериална полово излъчена болест в Съединени американски щати, е асимптоматична за до 50% от мъжете и 80% от дамите. „ Усещането за парене по време на уриниране е постоянно срещан признак и за двете инфекции, само че без подобаващ тест може да докара до неправилна диагноза на зараза на пикочните пътища “, споделя Пинто.

„ Всеки пропуснат случай, всеки асимптоматичен човек, е човек, който счита, че не е инфектиран и е подготвен да продължи да поема същия риск, който е поемал и преди “, изяснява Пинто.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР