Започват преговори за промени в Националния рамков договор между здравното

...
Започват преговори за промени в Националния рамков договор между здравното
Коментари Харесай

Здравният министър иска отпадане на лимитите за болниците


Започват договаряния за промени в Националния рамков контракт сред здравното министерство, НЗОК и Българския лекарски съюз. Това заяви на брифинг служебният министър Стойчо Кацаров.

На първо място аз ще упорствам да отпаднат лимитите. Те са въведени са през 2015 година, само че няма данни това да е подобрило здравната помощ. Напротив - този модел не може да работи, обясни тезата си Кацаров. И подсети, че няколко лечебните заведения към този момент осъдиха НЗОК за това, че отхвърля да им заплати надлимитна активност. На процедура, счита Кацаров, лимитите са наказване за добре работещите лечебни заведения и премия за тези, които пациентите не търсят.

Друга смяна, която Кацаров предлага, е да се обсъдят промени в цените на медицинските услуги. Той упорства да се вкарат коефициетни на цените. Тезата му е, че не е все едно дали пациентът е на 20 или на 90 години, дали има съпътстващи болести. Идеята на измененията е да има по-справедливо възнаграждение за другите медицински услуги, осъществявани в лечебните заведения.

Има предложение да се трансферират повече действия от болничната в извънболничната помощ. Модерната медицина е все по-амбулаторна, това ще разреши една и съща усуга да се прави на по-ниски цени, сподели още здравният министър.

Кацаров ще прокара и концепцията пациентите да се включат в контрола на активността на лечебните заведения. Министърът предлага да се направи приложение, посредством което пациентът да бъде осведомен за всяка активност, регистрирана в здравното му досие. Това значи, че няма да може да се впише активност, която да се заплати, само че да не е осъществена.

Управителят на НЗОК проф.Петко Салчев означи, че специалистите ще обсъдят какви биха могли да бъдат измененията в нормативната уредба, а за цени може да се приказва през есента, когато ще има изясненост за бюджета на НЗОК.

Председателят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров уточни, че концепциите на министъра са били обсъждани в съсловната организация. Важно е парите да следват пациента, да не се дефинират в някой кабинет, значимо е да изнесем огромна част от дейностите в извънболничната помощ, означи той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР