Започват първите тестове на технологичната платформа за иновативни системи за

...
Започват първите тестове на технологичната платформа за иновативни системи за
Коментари Харесай

BMW M GmbH стартира тестовете на концепцията за напълно електрически High-Performance модели

Започват първите проби на софтуерната платформа за новаторски системи за задвижване и надзор на окачването. Четири електромотора и интегриран надзор на динамичността на ръководството обезпечават рисково прочувственото преживяване при шофиране в бъдещи High Performance спортни коли.

BMW M GmbH стартира идната глава от своята промяна към електрическа подвижност. С първите проби на по този начин наречения концептуален тестов автомобил за новаторски системи за ръководство на задвижването и шасито в този момент мултидисциплинарн развоен екип обезпечава хардуерните и софтуерни решения, предопределени за бъдещи напълно електрически High Performance коли. Фокусът на тестването на концепцията е система за задвижване на четирите колела, състояща се от четири електрически мотора и интегриран надзор на динамичността на ръководството, които дружно обезпечават невиждано до момента равнище на динамичност и преживявания при шофиране.

С напълно новата идея на задвижването BMW M GmbH акцентира експертния си опит в разработките, както и своите благоприятни условия да придвижи същността на буквата M в света на подвижността с нулеви местни излъчвания. Изцяло електрическото задвижване е съчетано с новаторски системи за ръководство, с цел да се даде нова формулировка на единството сред динамичност, пъргавост и точност при в High Performance състезателен автомобил, което е толкоз особено за колите BMW M с висока продуктивност.

50 години BMW M GmbH: бъдещето стартира през юбилейната година

Точно 50 години след основаването си, BMW M GmbH е в разгара на процеса на промяна към електрическа подвижност, с която освен резервира неподражаемите характерности на своите модели, само че в това време ги обогатява с нови аспекти. През юбилейната година бяха въведени на пазара напълно електрически Performance коли BMW i4 M50 (среден разход на електрическа енергия: 22,5 - 18,0 кВтч/100 км съгласно WLTP; излъчвания на CO2: 0 г/км; данни съгласно NEDC: -) и BMW iX M60 (среден разход на електрическа енергия: 24,5 - 21,9 кВтч/100 км съгласно WLTP; CO2 излъчвания: 0 г/км; данни съгласно NEDC: -). А още през идната година ще го последва BMW i7 M70, първият BMW M автомобил, основан на изцяло електрическа първокласна лимузина.

„ По мотив нашия празник ние не гледаме единствено обратно, само че на първо място напред, " споделя Францискус ван Меел, ръководител на борда на шефовете на BMW M GmbH. „ Производството на BMW XM, първият ни High-Performance автомобил с V8 М хибридно задвижване, ще започва преди края на годината. Заедно с нашите почитатели по целия свят, чакаме с неспокойствие също влизането ни в категорията LMDh на северноамериканската серия надпревари за устойчивост IMSA, където ще участваме в Дайтона през 2023 година с 8-цилиндров хибриден турбо мотор, който по-късно ще започва в спортната серия WEC в Льо Ман. "

Специфични технологии на задвижването и окачването под каросерията на BMW i4 M50

За да внедрят още през днешния ден за проби и тествания технологиите на задвижването и окачването, основани за бъдещите, чисто електрически High-Performance коли, инженерите на BMW M GmbH създават тестов първообраз, който носи подобаващите гени: както във връзка с типичната за M динамичност, по този начин и в региона на електрическата подвижност. На базата на BMW i4 М50 е основано купе с чисто електрическо задвижване с модифицирана каросерия в типичния жанр на BMW M GmbH, чиито изключително необятно изпъкнали арки на калниците разрешават консолидираното на особено основани High Performance структури на предния и задния мост.

Предната част на автомобила е с приспособена от моделното семейство BMW M3/ M4 идея на подсилващите греди на каросерията за изключително висока резистентност към извъртане при рисково динамични обстановки на пътя. Подредбата на радиаторите също е насочена към конфигурацията, създадена за настоящите High Performance спортни коли.

Екстремно точно, рисково гъвкаво: M xDrive задвижване на четирите колела с четири електромотора

Ядрото на революционното High-Performance задвижване, което в този момент дебютира в тестовия автомобил, е електрическа M xDrive система за задвижване на четирите колела с четири електромотора. Поради обстоятелството, че всяко от четирите колела се задвижва от електрически мотор, се разкриват изцяло нови благоприятни условия за безпределно изменчиво, извънредно точно и в това време доста бързо систематизиране на задвижващия миг, което е съобразено с потребностите и обстановката във всеяка обстановка. В рамките на милисекунди мощността и въртящият миг на непринудено реагиращите електромотори могат да бъдат дозирани толкоз точно, че потребността от мощ, сигнализирана посредством педала на газта, може да бъде осъществена с динамичност, която е непостижима с стандартните задвижващи системи.

За лидера това значи, че даже при рисково тежки условия, като да вземем за пример при високо динамични обстановки или при неподходящи метеорологични условия, те ще могат да се насладят на изцяло нови динамични характерности. „ Електрификацията разкрива пред нас изцяло нови степени на независимост, с цел да генерираме типичната за M динамичност “, споделя Дирк Хакер, началник на развойния отдел в BMW M GmbH. И ние още през днешния ден виждаме, че ще успеем да се възползваме оптимално от този капацитет, тъй че нашите High-Performance спортни коли да продължат да оферират типичната за M несравнима композиция сред динамичност, еластичност и точност и в бъдещето с нулеви местни излъчвания. "

Високоинтегриран ръководещ блок за надзор на динамичността на ръководството и задвижването

Най-голямо е преимуществото на електрическата система за задвижване на четирите колела M xDrive при прецизността в преместването на мощността. Четирите мотора са свързани към централен, високоинтегриран ръководещ блок, който непрекъснато записва положението на автомобила и желанията на лидера. Идеалното предаване на мощ към пътя се пресмята в границите на няколко милисекунди от стойностите за позицията на педала на газта, ъгъла на завиване, надлъжното и странично ускоряване, оборотите на колелата и други параметри. Сигналите за това се изпращат също толкоз бързо и непосредствено посредством многодисков съединител и диференциали непосредствено към четирите мотора, които могат да ги осъществят неотложно и точно.

Тази форма на надзор на динамичността и задвижването на автомобила е създадена след интензивна развойна работа в началото на виртуални модели, като по-късно е тествана на изпитателни стендове, до момента в който стане подготвена за практическа приложимост. Сега концептуалният тестов автомобил към този момент е на пътя - за изцяло реалистично приложение на създадения за тази цел хардуер и програмен продукт. Интериорът на купето с четири порти е оборудван с всеобхватни технологии за премерване, която разрешава всяка пътна обстановка да бъде оценена в елементи. По този метод в „ лабораторията на колела “ теоретичните знания за съвършеното систематизиране на въртящия миг на задвижването могат да бъдат съпоставени с действителността на пътя и взети поради за по-нататъшно програмиране. Тази подробна работа е значима, тъй че High-Performance моделите на бъдещето да се характеризират тъкмо с това, което прави колите BMW M неподражаеми в продължение на 50 години: линейно разрастване на мощността и страничната динамичност, което разрешава контролируема управляемост до граничните режими.

Фактът, че с помощта на новаторския принцип на задвижването този граничен режим се измества още по-далеч, става явен още от първите тестови километри на концептуалния тестов автомобил по затворени прави. Благодарение на изключително сензитивното дозиране на задвижващата мощ и разгръщането й без осезаемо закъснение, могат да се реализиран и доста по-високи скорости в завой, да вземем за пример на мокри или заснежени пътища. В тези условия автомобилът завива без изпитание и без податливост към недозавиване, защото паралелно с ъгъла на завъртане на кормилото може да бъде увеличена и мощността към външното за завоя задно колело.

High-Performance характерът на новата задвижваща система способства и за рекуперацията на спирачната сила. До граничния режим на динамичността на ръководството четирите електромотора могат да поемат функционалността на генератор, да вземем за пример при прекъсване преди завой, и да подадат електрическа енергия назад към високоволтовата батерия.

*Източник: www.bmw.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР