Започват консервационно-реставрационните дейности по Къща Павлити в Стария град. Сградата,

...
Започват консервационно-реставрационните дейности по Къща Павлити в Стария град. Сградата,
Коментари Харесай

Реставрират къща Павлити в Стария град в Пловдив

Започват консервационно-реставрационните действия по Къща Павлити в Стария град. Сградата, известна още като Синята къща, би трябвало да бъде подготвена не по-късно от 15 декември, тази година, предава " Дарик ".

Предстои да се възстановят мазилките и да се изпишат трите фасади по оригинал. Това ще стане със 150 000 лв., обезпечени от община Пловдив.

Къща „ Павлити ” е възрожденска постройка, ситуирана на пл. „ Св. Неделя ” в подножието сред Джабаз тепе и Небет тепе. Построена е в средата на XIX век и е била благосъстоятелност на богатия търговец от Пещера Георги Павлити (Политоглу). С обилната си украса, присъщото еркерно наддаване и изписания холкел, обектът е един от пространствените и градоустройствени репери в тъканта на Стария град. 

Сградата е оповестена за архитектурно-строителен и живописен монумент на културата през 1949 година и има статут на недвижима културна полезност от „ национално значение ".

Къщата е отчуждена през 1966 година и е предадена на ръководство „ Старинен Пловдив ”. В идващите 3 години е осъществена огромна реституция на постройката при съблюдаване на истинските строително-конструктивни способи, от Националния институт за паметниците на културата.  Декорацията по фасадите и полихромната интериорна украса са възобновени по истинската скица. Запазени са, консервирани и експонирани по местата им доста истински фрагменти.

След реставрацията през годините е употребена за представителна приемна на Комитета за изкуство и просвета. Била е седалище на Национален дарителски фонд „ 13 века България “, Студентски дом и Общинска фондация „ Пловдив 2019 “.

През 1982 година къщата е съществено наранена от пожар на втория етаж. През 1983-1985 година след решение за спешни и избавителни консервационно-реставрационни работи по стенописите от експерти от НИПК са избавени стенописите от стаята с медалионите. Те са пренесени на нова основа, инсталирани по местата им и експонирани. Възстановена е полихромната украса в интериора и по фасадите с някои промени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР