Започваме усилена работа по смяна на Конституцията, обяви съпредседателят на

...
Започваме усилена работа по смяна на Конституцията, обяви съпредседателят на
Коментари Харесай

В опит да направят правителство: ПП и ДБ ще променят Конституцията

Започваме усилена работа по промяна на Конституцията, разгласи съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков. Заявката на обединението ПП-ДБ идва ден, откакто стана съвсем несъмнено, че ГЕРБ и Мария Ггабриел и този път няма да съумеят да създадат постоянен кабинет и ще се премине към втория мандат.

От изявлението на Христо Иванов излиза наяве, че измененията в Конституцията, които Политическа партия и Демократична България желаят да прокарат, са свързани с пълномощията на основния прокурор, промяна на Висшия правосъден съвет и ограничение на служебните държавни управления до просто уредници на избори.

Ще проведем съвещания в идващите дни с останалите политически партии, надяваме се да има консенсус и това да разреши да има държавно управление. Не е единствено да се реши политическата рецесия, само че и да се решат основанията за политическите рецесии, тъй като няма гаранции за правда “, сподели съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов.

Според него няма по какъв начин да има гаранции за законността в България, в случай че единствено се смени Иван Гешев с друга персона, а системата остане в сегашния си тип.

Неговата концепция е прокурорската квота във Висш съдебен съвет да бъде дефинитивно разграничена от съдийската и в нея да има „ мощна социална квота, тъй че да подсигурява публичния надзор върху прокуратурата “. Съдийската гилдия също, съгласно ПП-ДБ, би трябвало да бъде изменена, тъй че „ да подсигурява независимостта на съда “.

Целта на измененията ще е да се лимитират доста пълномощията на основния прокурор, изключително в способността му да кадрува в системата.

Сега пълномощията му разрешават превръщането на прокуратурата в този квази политически състезател, който виждаме сега, и който държи дълго каузи безотчетно и ги вади в сложен миг като политическо оръжие, както се случва сега “, сподели Иванов.

Според него могат да се преглеждат разнообразни разновидности „ прокуратурата да бъде вкарана назад в рамките на законността “, като да вземем за пример директна конституционна тъжба или разширение на достъпа на жителите до конституционно правораздаване

Иванов акцентира на нуждата да се лимитират служебните държавни управления, „ с цел да са фокусирани единствено върху изборите, а не това което виждаме – квази президентски режим, който поражда към тях “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР