Започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан. Религиозните постят духовно и

...
Започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан. Религиозните постят духовно и
Коментари Харесай

Започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан, храненето е след залез

Започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан. Религиозните постят духовно и физически – храненето е след залез, на смрачаване. Днес е първият ден от Свещения месец – Рамазан. В другите страни е допустимо да стартира по друго време, защото началото му е обвързвано и с придвижването на  луната.

Периодът на самоограничение за мюсюлманите, предхождащ огромния набожен празник Рамазан Байрам, и тази година ще премине под знака на изключителното състояние. Периодът на самоограничение за мюсюлманите продължава един месец. През този месец мюсюлманите съблюдават денем уголемен пост (наричан саум на арабски), включващ самоограничение (само денем) освен от храна, само че също от питиета, тютюн, сексуален акт. Така означават първото признание от Корана за пророка Мохамед съгласно ислямската религия.

Това годишно месечно говеене е измежду Петте стълба на исляма.

Думата „ рамадан “ идва от арабския корен рамида или ар-рамад, което значи изгаряща топлота или сухота. Говеенето наложително за възрастните мюсюлмани, с изключение на болните, пътуващите, старите, бременните, кърмещите и диабетиците.

В някои мюсюлмански страни неспазването на говеенето или откритото отклонение от това държание по време на рамазан се смята за закононарушение и се преследва като такова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР