Започва строителството на газовата връзка между България и Гърция. Символична

...
Започва строителството на газовата връзка между България и Гърция. Символична
Коментари Харесай

Борисов и Ципрас направиха първа копка на газовата връзка България - Гърция

Започва строителството на газовата връзка сред България и Гърция. Символична първа копка направиха министър председателите на двете страни край кърджалийското село Кирково.

Газовата връзка сред България и Гърция е първа, която ще обезпечи различни на съветските доставки у нас.

Строителството се забави с съвсем 9 години само по виновност на гръцката страна и нейния италиански сътрудник.

Днес двамата министър председатели Бойко Борисов и Алексис Ципрас, увериха, че продължат плана и че двете страни го поддържат.

Двамата направиха през днешния ден алегорична копка, тъй като строителството ще стартира след два месеца и се подписаха на първата тръба от бъдещата газова връзка. Останалите тръби ще бъдат доставени през септември или октомври.

Газовата връзка ще с дължина 182 км, от които 150 км са на българска територия. Тя стартира от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият потенциал е от 3 до 5 милиарда куб. метра.

България има подписан меморандум с Азербайджан за доставката на 1 милиарда куб. метра газ годишно. Специален посетител на първата копка беше първият вицепремиер на Азербайджан, който по думите на премиера Борисов е заречен и спомагателни 200 млн. куб. метра газ годишно.
 © БГНЕСБойко Борисов, министър-председател на България: С днешния интерконектор ние даваме цялостна диверсификация. Реална диверсификация на доставките на газ. Ние освен не сме се отказали, а единствено преди два дни ви демонстрирах големия газопровод, който строим с Турция за 18 милиарда куб. м газ. Така, както с президента Вучич, и с Ципрас, ние газопроводите на Балканите, е най-добре да ги назоваваме Балкански поток. Тогава няма да го има това съревнование гръцки интерконектор, български газов хъб, Сръбски поток, Турски поток. Балкански е най-добре.Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: Работим за нова вероятност на Балканите, които да се трансфорат в район на благоденствието. Затова е значимо построяването на пръстен на газова съгласуваност, чиито южни елементи да минават през Гърция, а северните - през Румъния и България. Газовата връзка е част от този пръстен и ще докара до повишение на сигурността посредством диверсификация на източниците.  © БГНЕС
Двамата министър председатели получиха видеопоздравление от вицепрезидента на Европейската комисия Марош Шефчович, в което той освен утвърждава, само че и поддържа бъдещия план, който ще обезпечи освен диверсификация, само че и ще увеличи енергийната сигурност в района.
 Борисов и Ципрас дадоха старт на градежа на газовата връзка Гърция-България Борисов и Ципрас дадоха старт на градежа на газовата връзка Гърция-България
Премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас направиха алегорична първа копка на газовата тръба сред България и Гърция. Истинското...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР