Започва работа по изготвянето на Национален антираков план. Целта –

Започва работа по изготвянето на Национален антираков план. Целта – ...

Започва изготвяне на план за превенция на онкологичните заболявания


Започва работа по изготвянето на Национален антираков план. Целта – максимално ранна диагностика и превенция на онкологичните заболявания у нас, предаде.

В работната група участват представители от експертни медицински съвети към министъра на здравеопазването, водещи специалисти в сферата на онкологичните и хематологични заболявания, представители на пациентски организации и на фармацевтичната индустрия.

Една от основните цели е внедряването на ефективни и добре работещи скринингови програми, в които да са включени медицинските специалисти и от извънболничната медицинска помощ.

Националният антираков план ще е съобразен с Eвропейския план за борба с рака.

За създаването на подобен план у нас се говори от години, като различни пациентски организации многократно са обръщали внимание на огромното значение на подобна програма.

Скептични обаче има и този път.

Темата коментирахме в предаването "Директно" с Евгения Александрова, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании в България.
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg