Започва преместването на първите големи групи украински бежанци от Черноморието,

...
Започва преместването на първите големи групи украински бежанци от Черноморието,
Коментари Харесай

Местят украинци в Рибарица и Паничище. 200 отказали да си тръгнат от Варна

Започва преместването на първите огромни групи украински бежанци от Черноморието, заяви БНР. Чакат се и четири празни рейса да дойдат на жп гарата във Варна. Четири празни вагона ще пътуват с бързия трен Варна - София. Две огромни групи се насочат към Паничище и Рибарица. 180 души ще бъдат настанени в Рибарица, а 120 - в Паничище. Това са главно майки с деца и възрастни хора. Оказа се, че 200 бежанци, които трябваше да бъдат преместени в базите в Паничище и в Рибарица, са се отказали в последния миг.

Председателят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева за преместването на бежанци от Украйна от Варна изясни, че всичко е квалифицирано. Има буферна зона. Има сътрудници от БЧК и Неправителствени организации на терен, с квалифициран детски ъгъл, вода, подкрепителна закуска.

Автобуси на Министерството на защитата ще извозват бежанци от Златни пясъци, добави тя. За през днешния ден са планувани 200 души. За към 7 хиляди души от Варненска област има удостоверение за превозване към вчерашна дата. Между 11 и 12 000 са доказаните случаи на пренасяне за Бургаско.

До момента в България от Украйна са влезнали 300 000 души.

За последното денонощие 2 400 души с украинско поданство са влезнали, а над 5 хиляди са излезли от България, заяви Тошева. От близо 300 000 влезнали в страната ни след 24 февруари украински жители сега останалите у нас са 91 000. Около 5 хиляди са подписаните от бежанци трудови контракти. Делът на децата е към 40 на 100, а на възрастните - към 17%.

В хотелите по Черноморието са останали към 20 хиляди украинци.

Ведомствата не престават да подават бази в подготвеност да посрещнат бежанци, уточни още Тошева и даде образци с Тетевен, Габрово, към София. Базите са безусловно естествени - като за българските жители, които почиват в тях. 40 хиляди са попълнените от украински жители анкетни карти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР