Започва подготовката и подаването на документи по втория етап на

...
Започва подготовката и подаването на документи по втория етап на
Коментари Харесай

Санирането вече няма да е безплатно

Започва подготовката и подаването на документи по втория стадий на подмярката за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд от Националния проект за възобновяване и резистентност, заяви Министерството на районното развиване и благоустройството.

Процедурата " Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд – Етап II " към този момент е отворена за кандидатстване, а насоките са оповестени на уеб страницата на Министерството на районното развиване и благоустройството в раздел " Проекти по НПВУ ", както и в портала ИСУН 2020.

Крайният период за кандидатстване е 16 януари  2024 година, като средствата по процедурата са в размер на 282 470 400 лв. с Данък добавена стойност. Одобрените здания ще получат до 80 на 100 безплатна финансова помощ.

Всяко съдружие на притежателите ще би трябвало да обезпечи самоучастие посредством личен финансов запас в размер на 20 на 100 от цената на допустимите разноски по плана.

Документите за кандидатстване се подават още веднъж посредством общинските или районните администрации. Допустими за присъединяване са всички многофамилни жилищни здания в страната, ръководени по реда на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност и проектирани преди 26 април 1999 г. 

 istock istock
Цели се възстановяване на енергийните характерности на многофамилните жилищни здания и постигане на клас на енергопотребление " В ", понижение на енергийното ползване на страната, съкращаване на излъчванията на парникови газове, 30 на 100 икономисване на първична сила за всеки обект от жилищния сграден фонд, понижаване на енергийната беднотия посредством понижаване на разноските за сила, възстановяване на изискванията и качеството за живот посредством софтуерно обновяване и модернизиране на сградния фонд и други

Вчера от Министерството оповестиха, че след голям публичен интерес сполучливо е завършило кандидатстването по процедурата " Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд – Етап I ", финансирана със средства от Националния проект за възобновяване и резистентност, дирек " Зелена България ". Към крайната дата – 01 юни 2023 година, 152 общински администрации са подали общо 3068 планови оферти. Тяхната обща стойност надвишава няколко пъти разполагаемия бюджет. Размерът на плануванаъа безплатна финансова помощ по процедурата е 1 129 881 600 лева, а на получените планови оферти е 3 972 426 084,04 лева

След приключването на крайния период следва оценяване и класиране на предложенията, като утвърдените многофамилни жилищни здания ще получат до 100 % безплатна финансова помощ. Стартът на процедурата бе даден на 20 декември 2022 година, като опция за кандидатстване получиха всички притежатели на многофамилни жилищни здания, които се ръководят по реда на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност и са проектирани преди 26 април 1999 г.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР