Започва новата учебна година. Над 717 000 ученици ще прекрачат

...
Започва новата учебна година. Над 717 000 ученици ще прекрачат
Коментари Харесай

Звънецът бие за 57 000 първокласници, над 700 000 ученици влизат в клас

Започва новата образователна година. Над 717 000 възпитаници ще прекрачат прага на класните стаи. От тях 57 000 са първокласниците, което с две хиляди деца по-малко от предходната година. За разлика от последните две пандемични години този 15 септември се обрисува да е по-празничен - с подобаващите за случая тържества, които възнамеряват множеството учебни заведения с помощта на намаляващите случаи на коронавирус. 

В близо 900 учебни заведения бяха направени поправки през лятото, те ще продължат в 46 просветителни институции и ще се учи в други здания.


За всички възпитаници и учители са обезпечени условия за осъществяване на естествен образователен развой. Безплатните учебници и образователните комплекти за учениците до седми клас към този момент са доставени, има учебници и за възпитаници с нарушено зрение, и за учащите се в европейските учебни заведения. Училищата разполагат също със доста количество техника, измежду която са компютри и електронни дъски.

Засилено полицейско наличие ще има през днешния ден към учебните заведения в цялата страна. От Министерство на вътрешните работи молиха към водачи, възпитаници и родители да съблюдават разпоредбите за придвижване към образователните заведения.

Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов ще участва на откриването на образователната година в 18 СУ " Уилям Гладстон " в София (10:00 ч.), а в 13,30 часа ще посети ПГЖПТ " Христо Смирненски " в Карлово. Зам.-министър Мария Гайдарова ще открие в 9,30 ч.. STEM център и новата образователна година в езиковата гимназия " Иван Вазов " в Пловдив. Тя ще бъде и на старта на академичната образователна година в Медицинския университет в града (11 часа). Зам.-министър Надя Младенова ще е на тържеството в ОУ " Св. св. Кирил и Методий " в село Априлово, община Горна Малина, от 10,30 ч. Зам.-министър проф. Албена Чавдарова ще открие образователната година в ЕГ " Васил Карагьозов " в Ямбол в 9,00 часа.

Президентът Румен Радев ще взе участие в тържественото разкриване на новата образователна година в столичното 43. ОУ " Христо Смирненски "., а вицепрезидентът Илияна Йотова - в 191 ОУ в Железница.

Министър-председателят Гълъб Донев ще бъде в 60 ОУ, чийто ученик е бил.

Министърът на образованието и науката Сашо Пенов ще открие образователната година в столичното 18 СУ " Уилям Гладстон ", а следобяд ще посети Професионалната гимназия по железопътен превоз " Христо Смирненски " в Карлово. Заместникът на Пенов - Мария Гайдарова ще открие STEM център и новата образователна година в езиковата гимназия " Иван Вазов " в Пловдив. Тя ще бъде и на старта на академичната образователна година в Медицинския университет в града. Другите зам.-министри - Надя Младенова ще е на тържеството в ОУ " Св. св. Кирил и Методий " в село Априлово, община Горна Малина, а проф. Албена Чавдарова в ЕГ " Васил Карагьозов " в Ямбол. 

Министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов ще бъде на тържественото разкриване на образователната година в немската езикова гимназия, а министърът на туризма Илин Димитров - на формалното разкриване на новата академична 2022/23 година в Икономическия университет - Варна

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще бъде посетител във 28-о СУ в ж.к. " Красна поляна ". От тази образователна година учебното заведение има нова постройка, новият корпус е с 10 класни стаи, предопределени за възпитаници в начален курс от 1 до 4 клас, актова зала и нови футболно, баскетболно и волейболно игрище).

Какво ново за учениците през новата образователна година?

Големи новости в образованието не предстоят - към този момент всички възпитаници от 1-ви до 12-и клас учат по нови учебници и в края на всеки стадий държат изпити по новите образователни стратегии. Какво би трябвало да знаят родители и деца за идната образователна година?

Учениците от 5-и до 7-и клас още от 16 септември, ще са по-кратките образователни часове - 40 вместо 45 минути.

Увеличават се часовете по български, математика и география. Петокласниците ще имат 1,5 часа повече учене на седмица - по половин час в допълнение за математика, за български и за география. Шестокласниците ще учат половин час повече по български език и половин час в допълнение по математика, или 1 час повече седмично. Общият им брой часове за седмица също се усилва до 32 на брой, колкото става максимумът и за седмокласниците (от 31.5 на 32 часа седмично). При тях обаче смяната е най-лека - часовете им се усилват с половин час седмично единствено по география, или с 18 часа на година. Догодина при тях математиката би трябвало да се усили с още половин час на седмица.

Промени има и при ваканциите, като междусрочната става пет дни. Догодина тя е планувана сред 1 и 5 февруари. При останалите ваканции огромни промени няма - есенната ще е ден по-дълга, коледната - ден по-кратка, а 10-дневната пролетна вместо обичайно на 1 април ще стартира на 8 април.

Разместванията във ваканцията няма да се компенсират с по-ранно начало на образователната година, както предложи екипът на някогашния министър акад. Николай Денков - по тематиката има прекалено много различия.

При изпитите също няма промени, като се изключи тези в 10-и клас (планирани за 29 и 30 май, когато ще са и тестванията за седмокласниците, започващи в 9 ч.), които към този момент ще стартират в 11 часа, а не в 10 ч.

Няма да има нови образователни стратегии, каквито бяха първичните упования. МОН стартира огромен обзор на стратегиите от 1-ви до 10-и клас, като се допита до необятен кръг възпитаници, учители и родители какво в тях да се промени. В резултат на анкетите бяха откроени редица недостатъци - претрупване с информация, неразбираем език в учебниците, несъобразено с възрастта на учениците наличие и други Направени бяха оферти и за съответни редакции - най-много в стратегиите по български език, само че и по математика, география, биология, информатика.  Такива ще бъдат прегледани от работни групи с присъединяване на учители, психолози и други Чак по-късно възможните промени в образователните стратегии ще бъдат препоръчани за публично разискване. Срокът за това е до 31 октомври 2022 година Така че нови стратегии може да чакаме най-рано към Коледа, а за нови учебници ще би трябвало да изчакаме още.

Притесненията към бъдещото образование на учениците поради пандемията от ковид не са напълно изчезнали, като решенията за прекосяване на онлайн обуячение ще се взимат от Министерство на здравопазването.

Нарастват обаче страховете от рецесията с газа и заплахата поради липса на задоволително средства за отопление учебните заведения да излязат в " дървена почивка " през зимата. Просветеният министър проф. Сашо Пенов обаче увери, че се прави всичко допустимо да се обезпечи нужното отопление и да се подсигурява оптимално присъствено образование при най-малък риск за здравето на възпитаници и учители. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР