Започва нова инициатива на неправителствената организация Спаси София за освобождаване

...
Започва нова инициатива на неправителствената организация Спаси София за освобождаване
Коментари Харесай

Искат освобождаване на тротоарите в София от паркираните коли


Започва нова самодейност на неправителствената организация " Спаси София " за освобождение на софийските тротоари от паркирани коли. Първоначалният фокус ще бъде върху институции със служебни абонаменти. Първото импортирано предложение е за унищожаване на паркоместата пред Столичната община. 

От " Спаси София " считат, че служебните абонаменти, ситуирани върху тротоарите на столицата, употребени от редица държавни и общински институции, би трябвало неотложно да бъдат отстранени. “По този метод, ще бъде показано почитание към най-уязвимите, ще се стимулират хората да изберат по-екологични форми на градска подвижност и ще се даде принос за това София да наподобява по-малко като ориенталска паланка ”, декларира Андрей Зографски от организацията.

Тротоарите са част от пътната инфраструктура, предопределена единствено и само за пешеходците. Те би трябвало да подсигуряват безвредното и комфортно напредване на всички в градската среда и по тази причина би трябвало да са проходими, задоволително необятни, без трудности и да имат равна и качествена настилка. “Това е теорията, от която софийската процедура съществено се разграничава. За страдание, огромна част от тротоарите дори в центъра на София не дават отговор на нито един от изброените параметри ”, установяват представителите на организацията. 

Един от сериозните проблеми, които способстват за това София да е столицата в Европейския съюз с най-лоши тротоари, е разрешеното и регламентирано паркиране върху тях. Те постоянно са окупирани от голям брой безредно паркирани коли, които доста стесняват наличното пространство и принуждават пешеходците да “лавират ” сред тях или да се движат по пътното платно.

“Общината да даде образец и да освободи тротоара на ул. Московска ”, упорстват от " Спаси София ". В момента по тротоара намиращ се против постройката на Столичната община паркирането заема над половината от наличната повърхност, оставяйки хората да вървят през стеснен и неуместен кулоар от разрушени плочки и криви колчета. Затова се предлага да бъдат отстранени всички паркоместа по южния тротоар на ул. Московска от паметника на Васил Левски до ул. " Г. С. Раковски ". Това е самият център на София и граничи с най-важните здания в града - храм паметника " Св. Ал. Невски ", църквата " Св. София ", гробницата на Хонорий и зелени площи с доста монументи.

“Неприемливо е достъпността до тези значими обекти да е възпрепятствана от непроходими и разрушени тротоари. Очакваме зам. кметът по превоз, господин Евгени Крусев и шефът на ЦГМ, господин Христиан Петров, да подхващат нужните дейности за справяне с казуса ”, декларира Гергин Борисов.

Организацията приканва общинските съветници и високопоставени служители да дадат персонален образец и да употребяват градския превоз, вместо персоналните си коли. В момента за тяхно улеснение Общината е закупила няколко десетки служебни абонамента, ситуирани освен по тротоара против постройката на ул. " Московска №33 ", само че и в близките улици и площада пред храм-паметника " Св. Ал. Невски ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР