Започва нова ера в автомобилния спорт за Volkswagen в състезанието

...
Започва нова ера в автомобилния спорт за Volkswagen в състезанието
Коментари Харесай

Volkswagen гони рекорд с електрическия си болид

Започва нова епоха в автомобилния спорт за Volkswagen в надпреварата за именитото нанагорнище " Пайкс Пийкс " в Колорадо на 24 юни 2018 година Volkswagen настава газта на напълно електрически модел, състезателен член на фамилията I.D., с което до две години марката има упоритостта да промени подвижността в целия свят. Volkswagen I.D. R Pikes Peak ще щурмува върха за изкачването на Пайкс Пийк до Колорадо Спрингс, известно още като " Надбягване до облаците " от 8:57.118, като залага на майсторството на пилота-шампион Ромен Дюма.


Volkswagen I.D. R Pikes Peak е с мощ 680 конски сили, тежи под 1 000 кг и форсира от 0 до 100 км/ч за 2.25 секунди, което е по-бързо от болидите във Формула 1 и Формула E, при въртящ миг от 650 Нм. Според регулациите батерията на болида би трябвало да може да се зарежда за 20 минути, като производителят е заложил комплицирана техническа тактика, която да отбрани батерията от прегряване и употребява глицерол, с цел да генерира тока в екологични правила и без приложимост на нездравословни субстанции. Както при сензационните двигатели-близнаци на Golf, който нападна " Пайкс Пийкс " през 1985, 1986 и 1987, инженерите на Volkswagen през днешния ден разчитат на два електрически мотора, които генерират систематична мощ от 500kW.



Литиево-йонната батерия на първия болид на Volkswagen, основан напълно на електричество, е създадена благодарение на звеното за електромобилност във завода във Волфсбург. Тя е разграничена и локирана в два блока до и зад кокпита на лидера. Тази батерия има изключително високоволтово напрежение. " При спортните коли не търсим оптимален пробег, а допустимо най-висока мощ ", отбелязва ръководителят на Електрическото и Електронно Звено на Volkswagen Motorsport Марк-Кристиян Бертрам, чийто екип е основал болида. Освен невероятното ускоряване, екипът е намерил решение и за друго предизвикателство: трасето от 19.99 км включва 156 завоя, което значи, че батерията би трябвало да се оправи жестоко с толкоз обособени етапи на ускоряване. Около 20% от нужната сила се генерира при самото придвижване по трасето в резултат на рекуперация: когато се натиска спирачката, двата мотора се трансформират в генератори, трансформиращи спирачната сила в ток, подхранващ батерията.

39-годишният французин Ромен Дюма е печелил два пъти 24-часовото съревнование Льо Ман и е троент първенец от " Пайкс Пийкс ".

Състезанието стартира на 24 юни 2018 година на 2,862 м надморска височина и провокира с 1 440 м за нанагорнище в един единствен опит по 100% асфалтова настилка до финиш на 4 302 м (където не е извънредно температурите да падат под нулата в края на юни).
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР