Започна вторият етап от ваксинирането на личния състав на Военномедицинска

...
Започна вторият етап от ваксинирането на личния състав на Военномедицинска
Коментари Харесай

Започнаха реимунизациите: Втора доза получиха здравният министър и проф. Мутафчийски

Започна вторият стадий от имунизирането на персоналния състав на Военномедицинска академия.

Втора доза от имунизацията на " Пфайзер " беше сложена на началника на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, и всички медици, които бяха имунизирани против SARS-CoV-2 в края на декември 2020 година В първата група - съгласно бройките за ВМА, са включени лекари, медицински сестри и санитари, които работят в десетте Коронавирус клиники.

" На 22-и ден направихме второто убождане. Изискване на компанията е най-малко 21 дни да са минали от първата доза ", сподели ген. Венцислав Мутафчийски, откакто беше реимунизиран с втората доза на имунизацията против ковид.

" Не сме имали никакви недоволства. Регистрирана е единствено една лека алергична реакция. 717 са общо имунизираните във ВМА, от които 491 индивида са в централната болница на ВМА в София, а останалите са в провинциалните лечебни заведения. Санаториумите към момента не са почнали да се ваксинират ", заяви той.

По думите му, той към момента не се е изследвал дали има антитела, само че при негови сътрудници към този момент се следят.

Началникът на ВМА сподели още, че залата, в която бяха имунизирани през днешния ден, ще работи непрестанно, до момента в който траят имунизациите.

" Имаме подготвеност да разкрием още две зали, които да бъдат в услуга на здравната система при всеобщата имунизация. Ангажирани сме с имунизацията на част от персоналните лекари. Ще стартираме с персоналните лекари, които работят в нашата поликлиника, а също по този начин и в други лечебни заведения ", съобщи той.

Проф. Мутафчийски предложи имунизационните центрове в огромните лечебни заведения да имат мобилни екипи и да работят до 22.00 ч., с цел да се обзет искащите да се имунизират против COVID-19, когато стартира всеобщата имунизация.

" Имаме сделка към този момент с шефове на учебни заведения и на детски градени и имаме изпратени описи с искащи да се имунизират от втората предпочитана група. Процесът оттук насетне става все по-масов ", добави проф. Венцислав Мутафчийски.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР