Започна традиционният национален събор „Рожен 2019". Началото беше дадено от

...
Започна традиционният национален събор „Рожен 2019". Началото беше дадено от
Коментари Харесай

Започна тазгодишния национален събор „Рожен 2019


Започна обичайният народен събор „ Рожен 2019 ". Началото беше обещано от президента Румен Радев със звън на родопски чанове.

Стотици гайдари се спуснаха от поляните с вековни ели и пред главната сцена образуваха кръг, където всички се сляха и извършиха фамозната Гайдарска сюита. Най-малкият измежду гайдарите е тригодишният Ивайло, който провокира възторг измежду гостите. Планината запя с музикално-танцов театър на емблематичния фолклорен отбор "Родопа ". Изпълнението е на звездната Валя Балканска и наследницата ѝ Мария Бечева.

Държавният глава съобщи, че Родопа планина и Рожен са средище на българщината и означи, че за жалост в Родопите се намират селата с най-вече изчезнало население.

"България би осиротяла без магията на родопската ария и без животворния тон на гайдите. Днес обаче Родопите са измежду най-бързо обезлюдяващите краища на България. И с всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник, който отнася със себе си освен мъдростта на старците, само че и очакванията ни за още неродените. Затова и задачата на Роженския събор е да ни припомня, че по този начин както нашенските каба гайди, които чухме през днешния ден, могат дружно да разлюлеят една непоклатима планина, по този начин всички ние с дружни старания можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където заслужава да бъде ", сподели пред събралите се Румен Радев.



Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР