Започна срещата на министър-председателя Стефан Янев с премиера на Република

...
Започна срещата на министър-председателя Стефан Янев с премиера на Република
Коментари Харесай

Зоран Заев е на среща със служебния премиер Стефан Янев

Започна срещата на министър-председателя Стефан Янев с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, който е на посещаване у нас. Това оповестиха от държавната пресслужба.

В продължение на извършените досега диалози сред двамата водачи министър председателят Янев ще изрази позицията на България по напредъка на РСМ в напъните ѝ за присъединение към Европейския съюз. Българският министър-председател ще означи пред Заев, че в връзките си с РСМ страната ни е водена от разбирането, че подсилване на доверието и възобновяване на разговора са основата за намиране на устойчиви решения, обявиха още от прессекретариата. 

След диалога на четири очи сред Стефан Янев и Зоран Заев ще се организира среща в уголемен състав сред делегациите на двете страни.

Задълбочаване на двустранния политически разговор, разширението на партньорството и напредъкът в евроинтеграцията на Скопие са главните тематики на диалозите.

Посещението в София идва директно преди Европейския съвет по общи въпроси, който ще се организира другата седмица, във вторник, и ще бъде обсъждано началото на договаряния за еврочленство на Скопие и Тирана.

Преди визитата у нас самият Зоран Заев занижи упованията и сподели, че се съмнява да има пробив на 22 юни.

„ Ако се реализира решение – юху, супер. Ако не бъде реализирано, несъмнено ще е позитивна крачка към намиране на решение след образуване на политическо държавно управление. На 6 октомври е плануван Европейски съвет за Западните Балкани в Словения, по време на словенското председателство. Това е последваща опция, първата опция е в този момент на 22 юни, когато е Съветът по общи въпроси, а на 24-25 юни има Европейски съвет “, разяснява той.

Преди днешните диалози служебният министър председател Стефан Янев изрази вяра всички стъпки, които се вършат в този момент да намерят отражение в позиция, която ще бъде прегледана от българския парламент в търсене на продължително решение.

„ Надявам се практическите стъпки, които можем да създадем сред двете държавни управления, да намерят по-късно отражение и в позиция, която ще бъде прегледана от българския парламент, и да се търси продължително решение, което е в полза на европейската интеграция на всички страни от Западните Балкани “, сподели той.

Рано тази заран Зоран Заев се срещна с някогашния министър председател Бойко Борисов. Срещата беше предавана в обществената мрежа Facebook.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова също посрещна македонския министър председател и водената от него делегация за среща в партийната централа на ул. „ Позитано “ 20.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР