Започна последният етап от разкопките на археологическия комплекс Небет тепе.

...
Започна последният етап от разкопките на археологическия комплекс Небет тепе.
Коментари Харесай

Започна последният етап от изследването на Небет тепе над Пловдив

Започна последният стадий от разкопките на археологическия комплекс Небет тепе. Това е едно от 6-те тепета, към които е издигнат град Пловдив. Проучването е част от огромния план „ По крепостните стени на Филипопол “, в който е включена и реставрацията на Източната врата. Малко над 8 милиона лв. ще бъдат вложени в приобщаването на тези археологически монументи към актуалната градска среда. Проектът за над 6 милиона лв. е с европейско финансиране.

Една от най-ранните непокътнати замъци в Южна България притегля археолозите поради откритите исторически пластове от разнообразни времена: от каменно-медната ера, през късна Античност и Средновековие, до Османския интервал. Първите изследвания са направени в най- високата част на хълма, а през 2016-та година се изследва югозападния край. Точно там са обновени и разкопките сега.

" През 2017-та година разширихме площта на работа като успяхме да проследим продължението на римската крепостна стена и кула към нея, една улица, също принадлежаща към нея, една огромна постройка от 5-6-ти век, както и къщи от 9-ти - 12-ти век ", сподели археолът София Христева, която е началник на разкопките.

Целта е в този момент да се доразкрият находките от предишното, с цел да могат да бъдат експонирани.

" Знаем, че има късносредновековен некропол, под него има жилища, в този момент имаме едно от 12-ти век. Сградата е била изгоряла, открити са нейни диструкции с керемиди. Изключително добре непокътнат във височина кирпичен дувар ", сподели ддц. Камен Станев от Кирило-Методиевски теоретичен център към Българска академия на науките.

" През годините успяхме да проучим 15 гроба, а тази година четири от тях, един към момента е на място, каса е се за мъж на височина над 1.80, много наедрял, което го разбираме от костите, които са непокътнати ", сподели София Христева.

От началото на 13-ти век хълмът е бил самостоятелен като крепост. Самото име Небет тепе значи " стражев рид ".

Това е едно от най-атрактивните места, откъдето може да се види Пловдив от птичи взор. За да бъде налична и безвредна тази панорама за туристи, се планува да бъдат направени пътеки и панорамни площадки.

Очаква се разкопките да продължат доникъде на септември, а целият план се чака да бъде осъществен до две години.

Автор: Златка Далчева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР