Започна посевната кампания на зимните култури. Очаква се прибраните площи

...
Започна посевната кампания на зимните култури. Очаква се прибраните площи
Коментари Харесай

САРА: Цената на слънчогледа скочи с 56%, иде ред на пшеницата и ечемика

Започна посевната акция на зимните култури. Очаква се прибраните площи с пшеница през идната 2022 година да доближат 1,15 млн. ха, с ечемик – 117 хиляди ха, и с рапица – 133 хиляди ха.

Тези площи са съвсем аналогични със междинните за последните години, съобщи вложител.бг. 

Впечатление прави понижение на площите с ечемик, които в съпоставяне до 2017 година са заемали към 180 хиляди ха от обработваемата земя. Намаление има и при рапицата, която до 2018 година е покривала към 180 хиляди ха. Засега нарасналите разноски за произвеждане не се чака да се отразят на стесняване на площите, само че ще обиден в известна степен добивите.

Изчисленията на САРА демонстрират, че с най-високи брутни маржини за годишна продукция 2021 е рапицата, които на хектар са към 1350 лв/ха, приспадайки директните индустриални разноски (без лихва, труд и други непрекъснати разходи). Осезаемото нарастване на цените на слънчогледа покачиха брутните маржини за тазгодишната годишна продукция и той дружно с
пшеницата се пресмята да имат към 1200 лв/ха.



По-слабата годишна продукция от царевица смъква брутната рентабилност до 1115 лв/ха, а същата при ечемика се прави оценка на 885 лв/ха.

На годишна база изкупните цени в България са най-високи при царевицата – с 48% нагоре и при слънчогледа – с 56%.

С максимален капацитет за повишаване в идващите месеци е цената на пшеницата и най-много ечемикът, където има място за до 25% нарастване. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР