Започна поклонението пред тленните останки на Никола МаневДесетки роднини, приятели

...
Започна поклонението пред тленните останки на Никола МаневДесетки роднини, приятели
Коментари Харесай

Започна поклонението пред тленните останки на Никола Манев

Започна поклонението пред тленните остатъци на Никола Манев
Десетки родственици, другари и фенове на огромния български художник Никола Манев пристигнаха в Чирпан, с цел да си взимат последно довиждане с него, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Художникът умря на 26 август в Париж, само че през днешния ден в обичания му български град се състои гала по полагането на урната с неговия прахуляк.

Ритуалът стартира в към 9.00 часа тази заран, урната се чака да бъде положена към 14.00 часа в двора на къщата-галерия. В момента не престават да идват другари на Никола Манев, които желаят да му отдадат последна респект. Венци са изпратили президентът, министър-председателят, Столична община и други институции.

Датата за погребението беше определена от неговото семейство. Така то извърши предсмъртното предпочитание на създателя да бъде заровен в града на своите родители Чирпан, където е прекарал щастливо детство. Той е почетен жител на града от септември 1998 година.

Никола Манев е роден в Пазарджик, бранш в Чирпан, приключва художествената гимназия в София, а през 1962 година е признат във френската Академия по изящни изкуства, където приключва „ живопис “ в класа на проф. Морис Брианшон. Тогава се открива в Париж, в ателие в Ил Сен Луи, само че през целия си живот обикаля света и натрупа усещания за своите платна.

Манев има зад тила си над 137 независими изложения в целия свят и голям брой групови изложения и биеналета. Над 3000 негови произведения са владеене на държавни и частни сбирки и музеи в над 30 страни по света. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР