Започна подмяната на отоплителните уреди на твърдо гориво с по-екологични.

...
Започна подмяната на отоплителните уреди на твърдо гориво с по-екологични.
Коментари Харесай

София подменя печките на твърдо гориво с екологични по програма LIFE

Започна подмяната на отоплителните уреди на твърдо гориво с по-екологични. Първите отоплителни уреди по пилотната фаза на Програма LIFE към този момент се инсталират в регионите " Нови Искър " и " Искър ", оповестяват от Столичната община.

Демонстративната фаза включва подмяната на отоплителните уреди на 140 семейства.

Отоплителните уреди на твърдо битово гориво са едни от главните замърсители на въздуха през зимните месеци и с подмяната им с по-екологични ще се понижат равнищата на замърсяване.

По Програма LIFE следва да бъдат сменени отоплителните уреди на близо 5000 семейства. В плана са включени кварталите " Требич ", " Филиповци ", " Абдовица " и " Димитър Миленков " и селата Волуяк, Мрамор, Кубратово, Световрачене, Негован, Чепинци, Казичене, Бусманци и Кривина. Кандидатите за замяна на отоплителните уреди би трябвало да се отопляват на дърва и/или въглища, да са декларирали непринудено предпочитание за присъединяване, да са собственик/съсобственик на парцела с жилищно предопределение, за който аплайват.

През тази година след осведомителна акция бяха утвърдени първите 140 претенденти, които са включени в демонстративната фаза. През април ще продължи набирането на претенденти до изчерпването на цялостния брой до 5000 семейства.

Столичната община извършва и план за замяна на отоплителните уреди по Оперативна програма " Околна среда 2014 - 2020 година " По програмата ще бъдат сменени отоплителните уреди на към 9 500 семейства, като общият брой уреди, които ще бъдат доставени и инсталирани обаче, ще бъде над 14 600 включително до три климатика на семейства, пелетни устройства за отопление и котли на газ и настрана ще бъдат доставени и 11 023 радиатора за вътрешно-сградните съоръжения на семействата. До момента са получени заявки за включване в програмата от 5550 семейства, 44 са отпаднали и отказали се претенденти и са утвърдени 5 506. Предстои програмата да бъде отворена още веднъж от началото на идната година, когато ще могат да се подават заявки за присъединяване в районните администрации по местоположение на парцела, за който се кандидатства, осведомят от общината.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР