Започна първото заседание на Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет

...
Започна първото заседание на Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

Гешев иска шестимата, против него, да си направят отвод: Заради доброто име! Въпрос на морал е

Започна първото съвещание на Прокурорската гилдия към Висшия правосъден съвет (ВСС).
Главният прокурор Иван Гешев води съвещанието.
Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) одобри да разиска сигнала на шефа на Националната следствена работа Борислав Сарафов до Висш съдебен съвет против основния прокурор Иван Гешев.
Вчера стана известно, че в сигнала се съдържат условия за нарушаване на Конституцията от страна на Иван Гешев. Сарафов твърди, че е нарушен текстът, който показва, че никой не може да бъде наблюдаван, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други сходни дейности без негово познание или макар неговото категорично противоречие с изключение на в плануваните от закона случаи, предава Епицентър.
Членовете на колегията разискват кои комисии към колегията да обсъдят събитията в сигнала.
С 4 на 3 гласа кадровиците гласоподаваха да прегледат сигнала на зам. основния прокурор Борислав Сарафов против обвинител номер 1.
Главният прокурор Иван Гешев и Йордан Стоев не участваха в гласуването.
Най-активна беше прокурор Калина Чапкънова. Тя предложи настояването на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов за дисциплинарно произвеждане против Гешев за записани телефонни диалози да бъде включено в дневния ред.
Гешев от своя страна съобщи, че желае петимата, които са подписали настояването за неговото премахване, да не вземат участие във взимането на решението. Главният прокурор не включва шестия подписал се в настояването си, тъй като той е в болница.
Повече от кадровиците резервираха безмълвие по време на съвещанието.
След 30 минути спор, взеха решение да изпратят сигнала на Сарафов против Гешев на Етичната и Дисциплинарната комисия.
Това е първото съвещание на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, откакто шестима членове желаеха отстраняването на обвинител номер 1.
Калина Чапкънова от прокурорската гилдия изиска настояването на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов за дисциплинарно произвеждане против Гешев за записани телефонни диалози да бъде включено в дневния ред.
Според сигнала основният прокурор Иван Гешев е нарушил член от Конституцията – със запис на негов диалог с сътрудник, кадровика Йордан Стоев.
„ Трябва да дадем отговор на всички въпроси, по които сме сезирани “, уточни прокурор Чапкънова.
Гешев я попита за правното съображение на сигнала. Тя сподели, че няма правно съображение, записано е нарушаване на Конституцията.
В качеството на какво ще е, попита Гешев. Той изиска и шестимата да си създадат отказ при гледането на сигнала.
„ Призовавам ви да си извършите отказ поради положителното име на прокуратурата. Въпрос на морал “, съобщи Гешев.
Припомяме, че шестима от общо 11 членове на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет предложение за предварителното освобождение на Иван Гешев като основен прокурор. Това са Георги Кузманов, Стойко Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР