Започна официалното посещение на президента на Азербайджан Илхам Алиев в

...
Започна официалното посещение на президента на Азербайджан Илхам Алиев в
Коментари Харесай

Радев посрещна Илхам Алиев с 21 артилерийски салюта

Започна формалното посещаване на президента на Азербайджан Илхам Алиев в България. Той е у нас на двудневна аудиенция по покана на президента Румен Радев. Това е четвърто посещаване на Илхам Алиев у нас след визитите му през 2005 година, 2009 година и 2015 година

 

Президентът Илхам Алиев беше посрещнат от президента Радев с публична гала пред храм-паметника „ Св. Александър Невски “. Бяха изпълнени химните на България и Азербайджан от Гвардейския внушителен духов оркестър. В чест на азербайджанския президент при осъществяването на  националния химн на Азербайджан бяха изпълнени 21 артилерийски салюта. Президентите одобриха строя на  почетния гвардейски часовой. Илхам Алиев постави венец пред Паметника на Незнайния боец.

 

Сред присъствалите на церемонията бяха служебният вицепремиер и министър на превоза и съобщенията  Христо Алексиев,  служебните министри на външните работи и на стопанската система и промишлеността Николай Милков и Никола Стоянов, представители на администрацията на президента.

 

След церемонията по формалното посрещане, на „ Дондуков “2 президентите Радев и Алиев ще проведат среща на „ четири очи “, ще се състоят пленарните диалози сред формалните делегации на България и Азербайджан, след което държавните глави ще дадат взаимни изказвания за медиите.

 

Двамата президенти ще създадат обзор на стратегическото партньорство сред България и Азербайджан и се чака да обсъдят развиването на съдействието в енергетиката, стопанската система, сигурността, туризма, науката, образованието и културата. 

 

Програмата на визитата на президента Алиев планува също присъединяване в церемонията на следващия ден по въвеждане в комерсиална употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България, която ще се състои в зала 3 на НДК.

 

В рамките визитата си у нас президентът Илхам Алиев ще се срещне и със служебния министър председател Гълъб Донев.

 

Азербайджан е стратегически сътрудник на България в напъните за реализиране на действителна диверсификация в енергийната сфера с доставката на природен газ, а също на европейските страни на фона на несигурността на европейския енергиен пазар след началото на войната в Украйна. В момента страната ни има контракт с Азербайджан за доставката на 1 милиарда куб.м природен газ годишно, подписан от „ Булгаргаз “ през 2013 година По силата на съглашението доставките започнаха през 2020 година и са за период от 25 години. Количествата бяха контрактувани още през 2008 година при визитата на президента Георги Първанов в Баку. Страната ни ще може да получава в цялостен размер природен газ от Азербайджан с стартирането в употреба на интерконектора с Гърция. 

 

 

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР