Започна месецът на денталната профилактика и оралното здраве на децата,

...
Започна месецът на денталната профилактика и оралното здраве на децата,
Коментари Харесай

Стартира програма за профилактика на детското дентално здраве в МУ-Пловдив

Започна месецът на денталната профилактика и оралното здраве на децата, който включва безвъзмездни прегледи, съвещания и лекуване. Организатор на тази самодейност, която ще продължи до 25 април, е Катедрата по детска дентална медицина към ФДМ на Медицински университет – Пловдив с началник проф. доктор Ани Белчева. Това оповестиха от образователното заведение.

Празникът „ Красива усмивка " сложи началото на всички действия, ориентирани към денталното здраве за децата. Събитието се приготви с доста грижа и обич към дребните пациенти от колектива на Катедрата, преподаватели и студенти от Факултета под патронажа на Ректора на МУ-Пловдив и със съдействието на Районна гилдия на Български зъболекарски съюз-Пловдив.

Тази традиция трансформира прелестния пролетен ден в същински празник за децата. Стремежът на уредниците е да покажат изгодите от грижите за детските зъби и да стимулират децата да мият своите зъби вярно и постоянно, с цел да имат красиви усмивки и положително дентално здраве.

Проявеният интерес от страна на родители и деца, цялостните клинични зали, озвучени от детски песни и смях бяха още едно доказателство за положителната организация на събитието. В празника участваха и деца със характерни здравословни проблеми, както и такива в неравностойно обществено състояние от обществените домове в града. Имаше забавни занимания и интерактивни игри за деца. Бяха презентирани обучителни анимационни филми, беседи за родители и деца, направиха се профилактични и лечебни дентални операции, бяха дадени рекомендации за рационално хранене и на практика препоръки за детско орално здраве.

С провеждането на сходни начинания Катедрата по детска дентална медицина разпространява смисъла на денталното здраве като част от общото здраве и нуждата от създаване на хигиенични привички.

„ Една от задачите е да се посочат опциите за профилактика и навреме лекуване на зъбите на децата. От друга страна, студентите се образоват на клиничен метод в действителната процедура. Те са осведомени с присъщите особености на детското развиване през другите възрастови интервали и могат да предложат характерни профилактични ограничения. И го вършат забавно и потребно за здравето както на децата, по този начин и на техните родители. Проектът „ Красива усмивка ", дружно с голям брой други прояви в международен мащаб – като Световният ден на оралното здраве и локалните профилактични начинания, ще доведат до увеличение % на деца без кариес, повече щастливи деца и родители и доста красиви усмивки " показа проф. Белчева.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР