Започна масовото размножаване на коралите на Големия бариерен риф в

...
Започна масовото размножаване на коралите на Големия бариерен риф в
Коментари Харесай

Започна размножаването на коралите на Големия бариерен риф

Започна всеобщото размножаване на коралите на Големия бариерен риф в Австралия, като по ранни признаци годишното събитие може да бъде измежду най-големите през последните години, обявиха локалните морски биолози, представени от Агенция Франс Прес.

Повлияно от нарасналите температури на климата и избелването на коралите, провокирани от изменението на климата, най-голямата рифова система в света един път годишно всеобщо отделя коралови яйца и сперматозоиди, които се синхронизират, с цел да усилят възможностите за оплождане.

Морският биолог Пабло Коголос от основания в Кернс туроператор Sunlover Reef Cruises съобщи, че първата нощ от хвърлянето на хайвера през 2019 година е удивително „ плодотворна “ и е позитивен знак за застрашената екосистема.

„ Имаше три пъти по-голям размер яйца и сперма спрямо предходната година, когато меките корали се родиха четири нощи след цялостната луна и се считаше за най-хубавият хвърлен хайвер за пет години “, сподели той.

Естественото знамение, което е оприличавано на подводни фойерверки или снежна стихия, се случва единствено един път годишно при характерни условия: след пълнолуние, когато температурите на водата се движат към 27 до 28 Целзий.

Меките корали са първите, които се освобождават, последвани от твърди корали, в развой, който нормално трае сред 48 и 72 часа.

Коралите в огромни сектори от 2300-километровия риф биват унищожени от повишаващите се температури на морето, свързани с изменението на климата, оставяйки след себе си скелетни остатъци на мъртви корали – развой, прочут като „ избелване на коралите ”. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР