Започна кампанията за ваксиниране срещу сезонния грип. 230 хиляди българи

...
Започна кампанията за ваксиниране срещу сезонния грип. 230 хиляди българи
Коментари Харесай

Започна ли имунизацията с противогрипни ваксини?

Започна акцията за имунизиране против сезонния грип. 230 хиляди българи над 65 години могат да се ваксинират гратис.

Тази година по програмата за имунизация на хора над 65 години са доставени с към 50 000 дози повече спрямо предходната година. Така, към 230 000 възрастни ще могат да се имунизират гратис против грип при персоналния си доктор.

Противогрипните ваксини се чакаха към средата на месеца, само че снабяването стартира едвам в края на тази седмица. Почти всички персонални лекари към този момент получиха имунизациите, а ползата е огромен.

При множеството са направени описи с искащи да си слагат ваксина против грип. Проверихме каква е картината в Благоевград, Дупница и в Русе.

Д-р Силвия Стефанова се грижи за 2 600 пациенти в Дупница. Тази година е получила 100 противогрипни ваксини, три пъти повече съпоставяне с предходната година.

" Пак няма да бъдат задоволителни, само че са повече от 30. Аз тогава ги направих за един ден, а в останалия един месец се по този начин леко конфронтирах с пациентите, които не получиха от тях. Сега, за два дни, от през вчерашния ден след обяд до през днешния ден, съм направила 35. Интересът е огромен. От понеделник не преставам. Ние също ще се имунизираме. Аз съм поръчала за моя екип противогрипни ваксини, аз ще ги закупя и ще ги направя ", съобщи доктор Силвия Стефанова, общопрактикуващ доктор.

В Русе, имунизациите срещу грип също са доставени на време и в мечтаните количества, изясни доктор Виделина Моллова. За нейна изненада обаче, макар, върлуващата зараза от COVID-19, пациентите ѝ избират да се имунизират главно против сезонния грип.

" Mоже би уплахата от нещо, което е доста по-познато каквото е грипа, е по-голяма ", добави доктор Виделина Моллова, общопрактикуващ доктор.

Йордан ще се имунизира против грип за поредна година, за имунизацията против Ковид обаче, остава песимистичен.

Според изследванията имунизацията против COVID-19 и тази против грип, би трябвало да се сложи в период от към две седмици. Ваксини могат да се закупят и от аптеките, цената им варира от 23 до 25 лв..

Около 60 хиляди са имунизациите против грип в аптеките у нас, на доста места има описи с искащи да си закупят такава ваксина.

Тази година се чака да ни нападат вариантите Виктория, Камбоджа, Вашингтон и Пукет. А специалистите предизвестяват, че е допустимо да има по-сериозно разпространяване на грип този сезон. Аптеките бяха заредени в точния момент и там още могат да се купят дози на свободна продажба

Репортер: Антония Сукалинска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР