Започна изработване на електронен кадастър на старото гробище при храм

...
Започна изработване на електронен кадастър на старото гробище при храм
Коментари Харесай

Започна изработване на електронен кадастър на гробището отпреди Освобождението при най-стария дупнишки храм „Св. Никола” 


Започна разработване на електронен кадастър на остарялото гробище при храм „ Св. Никола ” в Дупница. Инициативата е на донора на черквата и неин църковен настоятел Юлиан Манов. Той е упълномощил осъществяването и ще заплати поръчката с персонални средства. Целта е жителите елементарно да могат да откриват гробовете на своите близки в гробището, в което погребенията са прекъснати през 80-те години на предишния век и което в продължение на няколко десетилетия бе обрасло в растителност и тънеше в отпадъци. Заради запустяването му и неналичието на досегаемост доста от гробовете са изоставени, макар че най-малко към 40 от тях към момента се поддържат и посещават на всяка Задушница.

Не са малко случаите, в които наследници, отсъствали дълго време от града или родени другаде, идват да търсят гробовете на своите прадеди и други близки и родственици, само че ги откриват мъчно или изобщо не могат да ги открият. Този проблем значително ще бъде решен, макар че евентуално и след това ще останат неидентифицирани гробове, защото доста от тях са рухнали или паметните им знаци са заличени от времето. В момента се обясняват юридически пречки по отношение на поддръжката на електронния кадастър след неговото правене, защото се оказа, че съгласно законодателството Юлиан Манов няма право да го има и поддържа. Как да бъде уредено използването обясняват правоспособните специалисти, които работят по правенето на кадастъра, с юристите на Община Дупница, която е притежател на гробището. Същевременно продължава неговото благоустрояване. В момента в двора на черквата се построява арка, през която ще се влиза към гробищния парк, а от двете й страни ще има ограда от жив плет.

Старото гробище до храм „ Св. Никола ” съществува отпреди Освобождението от османско господство. Тук лежат костите на редица духовни водачи на Дупница. Сред тях са националният будител Димитър Бисеров – Окулията – нравствен деятел на Дупница и Северна Македония, създател на читалище „ Зора “; Никола Лазарков, от чиито мемоари черпим сведения за историята на Дупница отпреди и след Освобождението; Димитър Радев – един от спасителите на Самарското знаме, кметът, построил Градската градина, народен представител, деен държавник, татко на Тодор Радев – министър на просвещението (1935г.) и основател на Учителския институт в Дупница; генерал-майор Иван Радойнов - командващ VII-ма пехотна Рилска дивизия; доктор Иван Лобутов; архиерейският наместник и читалищен деятел Еню Маников и редица други видни дупничани и почетни жители на Дупница.
Гробището се намира до черквата „ Св. Никола ”, защото това е най-старият дупнишки храм, издигнат в тази част на града, където преди Освобождението е живяло компактното българско население. Освен това преди социалистическия интервал гробищните паркове са се стопанисвали от Българската православна черква, по тази причина към доста черкви у нас има гробища. Заради местонахождението на остарялото градско гробище на Дупница директно до храм „ Св. Никола ”, по времето на социализма черквата е превърната в гробищна и в продължение на доста години в нея са отслужвани единствено опела. Това, че по време на турското иго тук само българското население е посрещало Коледа и Великден, както и недоволството на миряните от Горна махала, е било без значение за тогавашните управляващи.

Така, с течение на времето, в съзнанието на жителите храмът стартира да губи своята културна и историческа стойност и през днешния ден даже хора на междинна възраст го възприемат като „ черквата на старите гробища ”. С реставрацията на църквата и възобновяване на богослужението в нея се надяваме да бъде възобновена и нейната същинска стойност в съзнанието на жителите, като по едно и също време с това се отнесем с нужната респект към паметта на предците ни, заровени в остарялото гробище.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР