Започна годишната среща на клуба на най-богатите страни – Г-7.

...
Започна годишната среща на клуба на най-богатите страни – Г-7.
Коментари Харесай

Английският курорт „Карбис бей“ посрещна лидерите от Г-7

Започна годишната среща на клуба на най-богатите страни – Г-7. Тази година тя се организира в английския курорт „ Карбис бей “.

Заради ограниченията против Коронавирус пандемията това е първият присъствен конгрес на водачите на Голямата седморка от две години насам.

Първото съвещание от тридневната среща към този момент приключи. Предстои среща на участниците във форума с британската кралица Елизабет II.

В няколко двустранни срещи преди пленарното съвещание сред домакина Борис Джонсън и министър председателите на Канада и Япония и след вчерашната му среща с президента Байдън, е ясно, че главните тематики в дневния ред ще бъдат борбата с ковид, световната стопанска система и връзките с Русия и Китай.

Очаква се в края на форума богатите страни да дарят 1 милиард дози ваксини. Съединени американски щати оповестиха, че ще дарят 500 милиона от тях, а Англия се причисли със 100 милиона дози.

„ Надявам се, че ще реализираме доста положителни резултати тук, с цел да покажем, че мислим освен за себе си, само че и за тези, които към момента нямат опция да се имунизират, изключително страните в Африка, само че и другаде “, уточни канцлерът на Германия – Ангела Меркел.

Въпреки че беше изключена от клуба на богатите през 2014 година, Русия, наред с Китай, участва измежду главните тематики на форума.

„ Не можем да обсъждаме климатичните промени, до момента в който и Китай не се причисли към тези договаряния. И се нуждаем да бъдем наясно с някои враждебни действия на Русия, като да вземем за пример хакерските атаки “, съобщи преди началото на форума английският външен министър Доминик Рааб.

Форумът е съпроводен с редица протестни акции на природозащитници.

Според редица анализатори основният въпрос на срещата в Корнуол ще бъде дали Г-7 може да откри други на практика начинания, които надвишават добре звучащите лозунги за имунизиране на света, нулеви чисти въглеродни излъчвания и „ свободна и обективна търговия “. Отговорите ще разберем в идващите дни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР