Заплатите в частният сектор догодина ще се увеличат с между

...
Заплатите в частният сектор догодина ще се увеличат с между
Коментари Харесай

Бизнесът обеща заплатите да се увеличат с между 7 и 15%

Заплатите в частният бранш следващата година ще се усилят с сред 7% и 15%, дадоха обещание работодателите след среща при премиера Бойко Борисов.

Решението идва на фона на дефицит на работна ръка, даже за нискоквалифицирани позиции. 

Работодателите оповестиха, че има опция следващата година да бъдат увеличени заплатите в сдруженията, които са членове на националните бизнес организации. 

Те обаче не бяха единомислещи за това с какъв брой ще е нарастването, като предложенията варират сред 7 и 15%. 

Ще порастват заплатите, обаче за тези, които са експерти, за тези които желаят да работят, за тези, които имат нужните познания и умения, разяснява ръководителят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в
България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

И продължаваме да считаме, че главният проблем в България за още по-значителен растеж в заплащането е образованието. Затова е продължим да натискаме за усъвършенстване в просветителната система и в квалификацията на нашите фрагменти. Защото когато имаш един добър експерт, ти нямаш проблем да му дадеш и по-висока заплата, добави той. 

Синдикатите, които участваха на срещата, настояха растежът на заплатите да е двуцифрен. 

Днешната среща на министри, на представители на бизнеса и на синдикатите беше за да се опитаме да решим какво да бъде направено идната година, с цел да бъдат решени проблемите, които хората слагат. В частния
бранш работят 78% от заетите и желаеме до компаниите да стигне тази договореност за по-високи заплати ", сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той добави, че по отношение на неналичието на фрагменти у нас могат да се привлекат десетки наши сънародници от Украйна и Молдова. 

Двете страни са постигнали сделка и за увеличение на цената на нощния труд. 

Представителите на бизнеса и синдикатите разясниха митингите в страната в последните дни.

" Аз мога да изляза с моите секретарки, счетоводителки, чистачки, от офиса да събера 200 индивида и да изляза тука пред Министерски съвет, в случай че нещо съм неудовлетворен, това не е обикновено. Трябва да се вземат ограничения, това нещо да не затруднява стопанската система и да не затруднява жителите. Не могат да блокират автомагистралите да стопират нашите тирове с нашата продукция ", беше коментарът на Кирил Домусчиев.

На страната ѝ би трябвало непоклатимост, един длъжностен кабинет или нови избори сигурно няма да оказват помощ за увеличението на приходите на хората и за растежа на нашата стопанска система, акцентира той.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов също изрази позиция против митингите, като уточни, че организацията му не е последовател избрани позиции да се показват посредством митинги, тъй като те би трябвало да са добре аргументирани.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР