Заплатите нарастват във всички области на страната въпреки пандемията. Средната

...
Заплатите нарастват във всички области на страната въпреки пандемията. Средната
Коментари Харесай

Заплатите в София нараснали с 214 лв. за година

Заплатите нарастват във всички области на страната макар пандемията. Средната заплата в София се усили с 214 лева (+11,6%) за година и за юни е 2052 лева, демонстрират данни на Национален статистически институт. Увеличението на възнагражденията в страната в границите на година е приблизително със 150 лева Но има огромни разлики в покачването на заплатите в другите области, написа „ Труд “.

В две области на страната растежът на заплатите за година е с повече от 200 лева На първо място по нарастване на възнагражденията е Перник. Заплатите в региона за година са нарастнали с 216 лева до приблизително равнище от 1176 лева Това съставлява впечатляващо нарастване от 22,5% и евентуално се дължи на близостта на региона до столицата.

София остава на второ място по нарастване на възнагражденията, само че растежът също е с над 200 лева за година.

Това е обяснимо, защото столицата е с най-малка безработица. Освен това огромна част от администрацията е в София, а заплатите на служителите бяха нараснали доста. В столицата са позиционирани и множеството IT компании. Те се развиват доста добре и подвигат възнагражденията на чиновниците си.

Следват няколко области, в които покачването на заплатите е с към 150 лева за година. Това са Пловдив (+150 лева, +12,7%), Пазарджик (+152 лева, +14,4%), Кърджали (+150 лева, +14,7%), Силистра (+151 лева, +15,9%), Габрово (+145 лева, +12,3%) и Плевен (+159 лева, +15,9%). Най-малък е растежът на заплатите в Кюстендил - единствено с 22 лева, или с 2,2%.

В началото на пандемията, през март и април предходната година, заплатите бяха понижени в редица браншове на стопанската система. След това обаче възнагражденията още веднъж потеглиха нагоре. За растежа на междинните хонорари способства и покачването на минималната заплата на 650 лева, както и повдигането на заплатите в администрацията - първо през август 2020 година с 30% за хората, които в изискванията на пандемия работят с жители, а по-късно и обичайното покачване с 10% при започване на годината.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР