Запазват забраните за покупка на ниви от фирми с чуждестранно

...
Запазват забраните за покупка на ниви от фирми с чуждестранно
Коментари Харесай

Евтина земя дават на млади фермери

Запазват възбраните за покупка на ниви от компании с задгранично присъединяване


Предоставят за прилагане до 10 дка за развъждане на зеленчукови култури, до 20 дка за трайни насаждения и до 50 дка за едногодишни полски култури


Земеделски земи от държавния аграрен фонд ще могат да се дават чартърен или аренда без осъществяване на търг, само че по пазарни цени, на млади фермери на възраст до 40 години. Това планува план на нов закон за собствеността, поземлените връзки и опазването на земеделските земи, който е пуснат за публично разискване от земеделското министерство. Целта е да се подтикват младите да останат на село, да основат нови стопанства или да разширят съществуващите. Земя без търг ще се дава и на еднолични търговци (ЕТ) и еднолични сдружения с лимитирана отговорност (ЕООД), които са основани от фермери до 40 години. Така ще се извърши и един от целите на Европейския Съюз за понижаване на междинната възраст на земеделските стопани.
 Младите фермери ще може да взимат без търг държавна земя чартърен или аренда. Младите фермери ще може да взимат без търг държавна земя чартърен или аренда.
За да получат земя младите фермери ще би трябвало да са регистрирани аграрни стопани, да са с непрекъснат и сегашен адрес в обитаемо място на общината, в която са нивите, за нямат отговорности към страната и да обработват не повече от 200 дка земеделска земя. В плана е очакван и таван на терените, които ще се дават на младите фермери без търг – до 10 дка за основаване и развъждане на зеленчукови култури, до 20 дка за трайни насаждения и до 50 дка за едногодишни полски култури. Срокът за отдаване чартърен или аренда на земя на млади стопани за развъждане на зеленчукови и едногодишни полски култури е до 10 години, а за трайни насаждения – до 30 години.

В новия закон ще се резервира съществуващата в този момент възбрана земя да се придобива от компании, в които съдружници или акционери са регистрирани в офшорни зони, както и от регистрирани в страната компании, в които съдружници или акционери са жители или компании от страни отвън Европейски Съюз. Създаден е и механизъм за отбрана на земеделските земи като стеснен запас и национално благосъстояние. Предвижда се след придобиването на аграрни земи да не може да се трансформира тяхното предопределение за период от 7 години. Като изключение ще има при строителството на инфраструктурни планове, като да вземем за пример пътища.

В новия закон са написани правила за непринудено окрупняване на нивите посредством основаване на масиви за прилагане. Те може да се основават за период от една или няколко години, по искане на притежателите на терените. Целта е да се преодолее раздробеността на нивите и те да се обработват по-ефективно. Когато за някой от терените има няколко съсобственика с идеални елементи, всеки от тях ще би трябвало да даде единодушието си за включване в общия масив за прилагане.

Правила


Пишат наредби за задържане на животни


Уреждат случаите с „ бели петна ”

 Общините ще би трябвало да разпишат правила за животните, които влизат в непознати ниви. Общините ще би трябвало да разпишат правила за животните, които влизат в непознати ниви.
С наредби на общинските препоръки ще бъдат написани правила за прекосяването на животни през непознати ниви, както и за задържане на животни в непознати парцели, написа в плана на нов закон. Проблемът е сериозен защото постоянно овце, коне или крави на един собственик отиват в парцела на различен. В наредбите ще би трябвало да се уточни период за задържане на животните при намирането им в непознати ниви, реда за връщането им на техните притежатели, както и продажбата им или даването им на организации за протекция на животни, в случай че действителният притежател не бъде открит.

В плана е планувано обвързване за общинските служби по земеделие да записват в осведомителна система на Министерството на земеделието на всички актове за прилагане на земеделските земи (договори, административни, правосъдни и други правни актове, които потвърждават право за прилагане на земеделска земя), както и споразуменията за тяхното изменение или преустановяване. Регистрацията ще става по искане на притежателите или на ползвателите на земеделските земи, въз основа на показани от тях копия от актовете.

Със закона се предлага нов метод за гарантиране правата на притежателите на така наречен “имоти – бели петна ”. Това са парцели, чиито притежатели не са известни и не обработват земите си. Всеки, който получи за прилагане “имоти – бели петна ” ще показва запис на заповед за дължимата сума за нивите. Разписан е и ред за погашение на тези суми на действителните притежатели при появяването им.

Облекчение


Строят 6 година след промяна на предназначението

 Облекчават се условията към вложители, които желаят да строят. Облекчават се условията към вложители, които желаят да строят.
Облекчения са планувани за вложители, които които желаят да строят. С новия закон за земеделските земи отпада условието в тригодишен период от влизане в действие на решението за смяна на предназначението на нивите, да бъде поискано издаване на позволение за градеж. Вместо това първо се дава 6-годишен период за пускане на градежа. А след приключване на тези 6 години на притежателя на земята или на вложителя в обекта се дава опция да изиска удължение на периода на годност на решението за смяна на предназначението на земеделска земя за период от още 3 години. Това удължение ще бъде еднократно против възнаграждение на избрана такса. Тази такса ще бъде в размер на 50% от таксата, която се дължи при промяна на предназначението на земята.

Компенсаторки


При продажба от страната най-малко 40% от цената се заплаща в брой


Договорите за аренда на държавни терени с овошки ще бъдат със период до 30 години, само че ще може да се удължават

 Договорите за аренда на ниви ще бъдат със период сред 5 и 10 години, само че за договорите за наем няма най-малък период. Договорите за аренда на ниви ще бъдат със период сред 5 и 10 години, само че за договорите за наем няма най-малък период.
В плана за нов закон е посочено, че заплащането на цената при търговете за продажба на аграрни земи от държавния аграрен фонд може да става с поименни компенсационни бонове, с обезщетителни записи и с жилищни обезщетителни записи, които са регистрирани в Централния депозитар. Но е сложено условие най-малко 40% от цената да се заплаща от спечелилия търга участник с парични средства в левове.

С новия закон е уредено и отдаването за прилагане на земи от държавния и общинския аграрен фонд посредством търг. Като периоди за даване за прилагане на нивите под аренда са сходни на плануваните за частните аграрни земи. Предвидени са минимални (5 години) и оптимални (10 години) периоди за отдаване под аренда на държавни земи за развъждане на едногодишни полски култури, както и за развъждане на трайни насаждения (до 30 години). Но за трайните насаждения е дадена и опция за удължение на 30-годишния период посредством подписването на анекс и заплащането на пазарна цена за арендата.

Ограничение


Договорите за наем ще бъдат до 10 години


Собствениците на аграрни земи ще могат да ги дават за прилагане за период до 10 години за развъждане на зеленчуци и на култури като пшеница, слънчоглед и царевица. За земи с трайни насаждения договорите за наем или аренда ще бъдат със период до 30 години, планува новият закон. Целта е да се реализира по-добър баланс в връзките сред притежателите и ползвателите на земеделските земи посредством отбягване на дълготрайна обязаност с неизгодни контракти, в това число подписани от съсобственици с нищожен дял, каквато отрицателна процедура бе необятно публикувана, написа в претекстовете към плана.

Изискването за най-малък 5-годишен период на арендните контракти и за сключването им от съсобственици, притежаващи над половината от идеалните елементи ни нивите, се резервира. За договорите за наем и за взаимно култивиране не се вкарва най-малък период.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР