Запазването на управляващата коалиция и властта се оказа мотивът на

...
Запазването на управляващата коалиция и властта се оказа мотивът на
Коментари Харесай

Борисов призна, че няма да уволни Симеонов, за да запази властта

Запазването на ръководещата коалиция и властта се оказа претекстът на Бойко Борисов да откаже отстраняването на Валери Симеонов. Това стана ясно от изказване на премиера от Дубай, където той е на публична аудиенция. "Какво желаете да направя? Да си подам аз оставката вместо Валери Симеонов и да хвърля страната в тежка злополука? Няма да стане! Затова притискам зъби и си правя работата и мисля, че си я правя добре, като имаме поради какви са индикаторите на страната и по какъв начин ни одобряват на открито ", отговори Борисов на апелите за оставката на вицепремиера си. Той добави, че съответно отстраняването на Симеонов било "по-сложно ", тъй като "когато става дума за министри, е едно, макар че ми се сърдят. Нашите сътрудници са в по-сложна обстановка - там са три партии ". "Искането на оставката на Симеонов от моя страна е нарушение на съдружното съглашение, а без решение на "Обединени патриоти " то няма никаква правна стойност. Ако потегли силово да му желая оставката, както желаят майките, това значи автоматизирано да се счупи обединението ", оправда се Борисов.
Премиерът не можел да хвърли страната в безпорядък, тъй като виждал "кои загряват в профил ". Въпреки че майките на деца с увреждания споделят, че не търсят събаряне на държавното управление, с един сходен акт то ще падне, предизвести министър председателят и заплаши със служебно държавно управление на президента Румен Радев плюс влошени стопански индикатори. Борисов прикани Валери Симеонов и Волен Сидеров да си решат разликите.
Междувременно малко откакто Симеонов заявява, че ще подаде оставка единствено в случай че му я изискат водачите на ГЕРБ, Вътрешна македонска революционна организация и "Атака ", партията на Сидеров излезе със известие, че публично желае водачът на НФСБ да напусне държавното управление, а постът му да поеме различен представител на "Обединени патриоти ". Лидерът на "Атака " прикани за незабавно привикване на съдружен съвет на ръководещите още същата вечер, макар че министър председателят е в Дубай. Сидеров предложи за задачата да се употребява конферентна връзка с Борисов.
Атакистът настоя тематиката на незабавната среща да бъде "недопустимото държание на Валери Симеонов и незабавната му оставка като вицепремиер ". "Атака " смъква и политическото си доверие от вицепремиера поради неприемливите обиди към хора с увреждания. Ще настояваме да бъде препоръчан различен представител на патриотите за вицепремиер ", показват от партията на Сидеров.
"Аз имам телефон, дано ми се обади. Ние направихме конферентна връзка със седемте емира на ОАЕ, та с Волен Сидеров не може да е проблем. Който желае да ми се обади ", разяснява Борисов от Дубай.
Вицепремиерът Валери Симеонов няма желание да подава оставка по персонални съображения, тъй като такива нямало. Човек не подава оставка за това, че споделя истината, въпреки истината да боли, заинати се той часове преди огромния митинг пред Министерски съвет.
Симеонов се ожали, че не бил станал вицепремиер по свое предпочитание, а обединението го задължила. Затова щял да подаде оставка единствено в случай че съветът на ръководещата коалиция му я изиска. "Става въпрос за мнението главно на трима души - Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. Когато те изискат оставката ми, аз ще я подам по политически аргументи ", даде обещание Симеонов. Той посочи, че на поста са го номинирали Волен Сидеров и Красимир Каракачанов, и механически единствено те могат да го махнат. Стана ясно, че в мига, в който "вторият - безконечната синя каска " му каже "Отивай си ", вицепремиерът щял да напусне държавното управление.
"Протестите на Българска социалистическа партия не ме тормозят, обикновено е опозиционна мощ да желае оставка. Нека ги събират с автобуси и да ги карат, няма проблем, не ме тормози това ", съобщи водачът на НФСБ.
До края на публицистичния брой Красимир Каракачанов резервира безмълвие по тематиката. Той стои компактно зад сътрудника си Валери Симеонов и го поддържа в борбата му против майките на деца с увреждания, заподозря водачът на "Воля " Веселин Марешки. "Както се видя и предни пъти, той го поддържа във всички негови изцепки. Явно това им е единственото избавление - да се крепят взаимно, с цел да останат колкото се може по-дълго в ръководството. С всичките си дейности двамата демонстрират, че са дезертирали от предизборните си обещания и от програмата си, водени единствено от персоналния интерес ", злобен бе предприемачът и изрази вяра, че Симеонов и Каракачанов скоро ще изоставен държавното управление.
За да тушира напрежението, Борисов напомни, че държавното управление е поело ангажимент законите, които желаят майките, да вървят дружно. "Таймингът беше в срядата, която мина, да го приемем на Министерски съвет, в този момент в сряда съм основал организация от ПГ на ГЕРБ, уповавам се и останалите, да минат през комисии, четене по най-бързия метод, петъка, който идва да се гледат в Народното събрание, да бъдат признати ", съобщи той. По думите му бюджетът за 2019 година е качен на уеб страницата и до 29 октомври ще бъде признат на Министерски съвет. Борисов съобщи, че 150 млн. лева ще бъдат заложени повече в тази сфера в новия бюджет.
По неофициална информация през днешния ден по обяд се чака тримата водачи от "Обединени патриоти " Каракачанов, Сидеров и Симеонов да се срещнат във връзка желаната оставка на водача на НФСБ. Премиерът Бойко Борисов се завръща от Египет в късния следобяд, откакто тримата от "малката коалиция " би трябвало да са взели решение каква е ориста на Симеонов.
Изказването на Валери Симеонов е ужасяващо и е най-нормално Валери Симеонов да се отдръпна, съобщи от Стара Загора водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя добави, че в случай че вицепремиерът не желае да се отдръпна, то министър председателят би трябвало да го принуди. Ако той не го направи, значи се припознава в думите му и би трябвало да си върви целият кабинет, счита Нинова.
Лидерът на Българска социалистическа партия се възмути от изказването на Борисов, че в случай че изиска оставката на Валери Симеонов, ще падне кабинетът. "Т.е. сред това да поддържа майките и болните им деца в тяхното злощастие и това да остане на власт, той избира да остане на власт. Това е огромният цинизъм, гневна бе тя. Нинова прикани Борисов да не плаши народа, тъй като той е причина за хаоса.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР