Запазването на текущите темпове на кредитен растеж създава предпоставки за

...
Запазването на текущите темпове на кредитен растеж създава предпоставки за
Коментари Харесай

БНБ предупреждава за рисковете от бурното кредитиране

Запазването на настоящите темпове на кредитен напредък основава предпоставки за нарастване на задлъжнялостта, което при към този момент ясно обрисуваната смяна на лихвения цикъл може да се отрази отрицателно върху способността на кредитополучателите да обслужват отговорностите си. А това пък да докара до повишаване на необслужваните заеми и обезценките при утежняване на икономическите условия, написа economic.bg.

Това се показва в претекстовете на Българската национална банка (БНБ) към решението ѝ да резервира високото равнище на антицикличния буфер и през третото тримесечие на 2023 година Показателят, който най-малко до третото тримесечие на 2024 година ще бъде 1.5%, се употребява при пресмятане на антицикличния финансов буфер, който би трябвало да подържа всяка комерсиална банка в България. Той се равнява на общата сума на рисковата експозиция ба съответната банка, умножена по среднопретеглената стойност на равнищата на антицикличния буфер. Колкото по-висока е цената на индикатора на Българска народна банка, толкоз повече запас би трябвало да заделят частните финансови институции.

Централната банка регистрира, че през първото тримесечие на 2022 година кредитната активност в сегмента на семействата продължи да се уголемява с ускорени темпове, което е обвързвано с ниските лихвени проценти и засилено предложение на заемни запаси.

Но рискът от неспособност да се обслужват заемите се усилва, защото и Федералният запас, и Европейската централна банка към този момент стартираха цикъла на нарастване на лихвите. Към това би трябвало да се прибави и несигурната икономическа конюнктура, провокирана от високата инфлация, енергийните опасности и войната в Украйна.

„ Предвид рисковете, свързани със запазващата се висока кредитна интензивност и несигурността в икономическата среда, антицикличният финансов буфер на равнище от 1.5% през третото тримесечие на 2023 година има за цел да ускори устойчивостта на банковата система при напън върху доходността и финансовата позиция, провокиран от евентуално повишаване на необслужваните заеми и обезценките “, се споделя в известието на Българска народна банка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР