Запазване на добавките от 120 лева към пенсиите, без съкращения

...
Запазване на добавките от 120 лева към пенсиите, без съкращения
Коментари Харесай

Финансовият министър за Бюджет 2022: Искаме да се погрижим доходите на българите да не спадат


Запазване на добавките от 120 лв. към пенсиите, без съкращения в държавния бранш и без смяна на налозите. Така финансовият министър Валери Белчев очерта целите на служебното държавно управление в проектобюджета по време на рубриката " Властта приказва! Открито ". Заложена е опция за изтегляне на нов дълг, а дефицитът да бъде под 3%, осведомят от Българска национална телевизия.

Финансовият министър изясни на каква философия почиват целите в проектобюджета:

" Това, за което желаеме да се погрижим обаче, е приходите на българите да не спадат, тъй че да не страдат от придвижванията в стопанската система, от качванията на цените и така нататък "

Детските надбавки се усилват с 20%. Минимална пенсия от 300 лева и коронавирус надбавка от 120 лева ще продължат да се изплащат и през идната година, уточни Белчев.



" Нашата цел е този приход да не спада, което значи да продължим да плащаме същите средства, с цел да избегнем риска тогава, когато свалим Коронавирус ограниченията внезапно, парите на пенсионерите в края на месеца да спаднат още веднъж на 300 лева Направихме такова предложение базовата пенсия да се увеличи на 370 лева като остатъкът до актуалната Коронавирус надбавка да бъде нова Коронавирус надбавка. "

Служебният кабинет предлага повече средства за майчинство и по-висока минимална заплата

Той изясни за какво в проектобюджета не е заложено на минималната от 760 лева, каквото беше настояването на синдикатите.

" За да не банкрутираме компаниите. Много ни се желае хората да получават повече, само че се притеснявам, че нашата стопанска система и пазар към момента не е подготвен да ги поеме ".

Белчев уточни, че в макрорамката няма заложено съкращения с 10% на държавната администрация, за което се неговия предходник и сегашен водач на Политическа партия Асен Василев.

" Това, което предвиждаме към този момент, е покачване на заплатите на всички чиновници в държавния бранш с 5%. "

Не се планува смяна на налозите.

" Данъци никога не предвиждаме да се подвигат. Да не забравяме, че налозите са един индивид, който се дефинира от Народно събрание ".

За да има повече независимост идващото държавно управление за непредвидени разноски е заложена опцията за нова дълг.

" Лимитът дава опцията да теглим дълг в нещо от порядъка на 10 - 12 милиарда лева Това е нашият дългов запас. Не споделям, че ще се постанова да теглим всичко това, само че проектът ни е да заложим таван. "

Белчев е оптимист, че инфлацията ще бъде овладяна.

" По последни прогнози, евентуално темпът в идващите няколко месеца ще бъде овладяна, тъй че аз персонално не чакам шокови инфлации в границите на идната година ".

Обмисля се ограничение на износа на електрическа енергия, в случай че получим нотификация от Европейска комисия при срив на системата, уточни Белчев. Той посочи, че сходно ограничаване на износа може да е в границите на период от 1 до 3 месеца.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР