Запазва се тенденцията броят на момчета, който търсят съдействие на

...
Запазва се тенденцията броят на момчета, който търсят съдействие на
Коментари Харесай

Близо 35 000 са обажданията на Националната телефонна линия за насилие над деца

Запазва се наклонността броят на момчета, който търсят подпомагане на телефона, да е повече от този на девойки. Децата демонстрират интерес към тематиките за взаимоотношенията с други деца, основаването на другарства и потребността от другарство, оповестяват от ДАЗД.

Проблеми с избран образователен предмет и ниски оценки постоянно тормозят децата, които търсят съвет и поддръжка на телефон 116 111. В част от позвъняванията те изясняват, че у дома съумяват да се оправят с поставените от учителите задания, само че когато ги изпитват не могат да покажат знанията си. От своя страна родителите и учителите не им се доверяват, че са се подготвили, което в допълнение ги стресира. В различен случай дете се опасява да показа с околните си, че не е съумяло да приключи образователната година и ще се наложи да повтори същия клас. Ученик е потърсил консултация по какъв начин да постъпи, тъй като две деца от класа му тормозят непрекъснато всички останали.

Анализът демонстрира още, че по време на обществената изолираност децата се обаждат постоянно, с цел да получат внимание и да схванат защо е този телефон. Когато консултантите обяснят защо се употребява линията, в множеството случаи децата се извиняват, че я задържат с измислени истории.

За миналата година са подадени 737 сигнали за принуждение над деца. Най-много – 319 са за физическо и психическо принуждение. Проведени са 5 375 съвещания с деца за оказване на психическа поддръжка, а с възрастни 2 995.

Тревожна е и статистиката, че 25 деца са потърсили консултация поради суицидни мисли. Част от тях са съобщили и за самонаранявания. Едно от позвъняванията прави мощно усещане на психолозите – дете единствено търси съвет по какъв начин да спре желанието за самонараняване и мисли за завършек на живота, поради кибертормоза, на който е подложено.

Консултантите на линията са готови експерти в региона на психическата поддръжка за деца и работят по одобрена методика при позвъняванията. Те построяват доверие с обадилото се дете, изслушват го и му оказват поддръжка. В края на консултациите децата оповестяват за понижена тревога и нараснало възприятие за полезност във връзка с живота, както и че още веднъж ще се свържат с линията, в случай че се почувстват зле.

Запазва се и наклонността огромен брой родители да подават сигнал, че личното им дете е в риск най-много, когато има заведени каузи за установяване на наставнически права или при бракоразвод. В случаите, когато родителите са в спор постоянно оповестяват за несъответстваща грижа към детето, полагани от единия родител, без да посочат безапелационни сведения за твърдяното.

Данните от системата на Националната телефонна линия за деца 116 111 демонстрират, че позвъняванията от майки през 2021 година са 489, като при 115 от тях е подаден сигнал за дете в риск. Обажданията от татковци и през 2021 година са повече, в сравнение с от майки – 654, като 125 от тях са сигнали за дете в риск. Основната причина да потърсят поддръжка на НТЛД е редовно възпрепятстване на контактите им с детето/децата им.

През месец ноември се следи и растеж на позвънявания от дами, които търсят помощ и поддръжка поради домашно принуждение. Това се случва директно след убийството на жена – жертва на домашно принуждение, чиито случай беше медийно разказан.

„ Номерът 116 111 става по-разпознаваем и се употребява с все по-голямо доверие от децата и жителите. И това е доста обнадеждаващо, тъй като всички като общество би трябвало да сме непримирими към проблемите на децата, както и да не позволяваме да стават очевидци на неглижирането им.

Много е значимо да научим децата, че не е ужасно, нито срамно, в случай че усещат нужда да приказват за всичко, което ги тормози. Нека знаят, че на 116 111 могат да получат значимата за тях поддръжка. Консултантите, които обслужват Линията са с богат с опит и квалифицирана подготовка в работата с деца и фамилии. Те са разполагаем на хората когато и да е на денонощието – без почивен ден. Обаждането е изцяло гратис и анонимно “, това разяснява ръководителя на Държавната организация за протекция на детето доктор Елеонора Лилова.

През 2021 година по самодейност на доктор Елеонора Лилова Националната телефонна линия за деца 116 111 стана член на Международната организация Child Helpline International, която се състои от 173 участника от 142 страни от целия свят. Експертите на ДАЗД вземат участие постоянно в образования и полемики с сътрудниците си от другите страни, като обменят потребен опит и практики с какво още могат да са потребни на хората, които търсят съвет и поддръжка на телефонните линии за деца.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР