Западнонилската треска започна да се проявява и в България. Броят

...
Западнонилската треска започна да се проявява и в България. Броят
Коментари Харесай

ПРОФЕСОР ЗА ВИРУСА УБИЕЦ: Пикът е сега! Само за миналата седмица има 4 заболели от западнонилска треска!

Западнонилската тресчица стартира да се демонстрира и в България. Броят на записаните заболели пораства. Комарите смучат кръв от прелетни птици, които носят вируса, и по този начин го предават на хората.

„ В началото на лятото предупредихме, че би трябвало да се вземат ограничения против комари. Само от предходната седмица доказаните случаи са четири “, сподели в утринния блок на Нова телевизия шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

На 200 души, ухапани от комари, които носят западнонилска тресчица, заболява единствено един. Пикът на болестта и през есента, изясни професорът. И добави, че се чакат още случаи. Според него е належащо да се вземат редица защитни ограничения като прилагане на препарати срещу инсекти, слагане на комарници по прозорците и да не се посещават места, където има доста комари.

„ Проявата на болестта е със засягане на централната нервна система. Човек губи схващане или се дезеориентира. Лечението на инфекцията е единствено симптоматично. Лечение против самия вирус няма “, сподели още шефът. Кантарджиев добави още, че е доста значимо през пролетта, преди разлистването на дърветата, да се вземат ограничения за заличаване на комарите във водоемите.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР