Западни издания коментират днес вчерашните събития с участието на Русия

...
Западни издания коментират днес вчерашните събития с участието на Русия
Коментари Харесай

Таймс: Великобритания предупреди Русия, че ще продължи да плава в Черно море

Западни издания разясняват през днешния ден вчерашните събития с присъединяване на Русия и Англия в Черно море.

В. " Таймс " обръща внимание на английските изказвания, че бойни кораби на Англия ще продължат да плават край крайбрежията на Крим и след вчерашните събития в Черно море, които съгласно Русия са включвали произвеждането на предупредителни изстрели против транспортен съд на английския военноморски флот. Изданието се концентрира върху думите на английския министър на защитата Бен Уолъс, че корабите на английския военноморски флот постоянно съблюдават интернационалното морско право и че те ще продължат да се употребяват от правото си на почтено прекосяване, предава Българска телеграфна агенция.

Както Англия, по този начин и Русия се придържат към своята версия за вчерашните събития, написа в. " Индипендънт ". Случилото се наподобява е интервенция, с която Западът цели да отстоява свободата на корабоплаването във води, които съгласно него принадлежат на Украйна. Москва пък твърди, че въпросните води са съветски. Случилото се е илюстрация на максимата, че истината е първата жертва на всеки спор, отбелязва английското издание.

Британските министри надали са хранели някакви илюзии, че решението да пратят кораба на военноморския флот " Дифендър " във води, чийто статут е предмет на разногласия, няма да предизвика реакция от Кремъл, написа в. " Гардиън ". Кремъл е привикнал да възприема Черно море като задния си двор за мореплаване, само че Западът работи все по-близо до съветските граници при опитите си да оказва помощ на Украйна, която към момента е в спор с Русия в Донбас, отбелязва английският ежедневник. Макар съветската реакция на случилото се да беше повече от предстояща, в прочут смисъл целевата публика на дейностите на английския флот беше не Кремъл, а Пекин. Към края на лятото новият английския самолетоносач " Кралица Елизабет " ще оглави прекосяването на мултинационална флотилия през Южнокитайско море, в което китайските акваториални искания се ускоряват. Истината е, че военноморската мощност на Китай бързо нараства. Нараства и желанието на Запада да реагира. Това значи, че най-вероятно още доста пъти ще ставаме очевидци на сходни морски борби, обобщава " Гардиън ".

В взаимозависимост от това кого сте слушали през вчерашния ден, сте останали или с усещането, че случилото се през вчерашния ден в Черно море е най-рязката ескалация на напрежението сред НАТО и Русия през последните години, или че това е едно маловажно събитие, написа в. " Вашингтон пост ".

Американското издание обръща внимание на разминаващите се версии за събитието на Русия и Англия. Руското министерство на защитата заяви, че наоколо до английски военен транспортен съд са създадени предупредителни изстрели и са пуснати бомби, тъй като корабът не се е подчинил на инструкциите да напусне териториалните води на Русия. Британското министерство на защитата пък съобщи, че по кораба не са създавани предупредителни изстрели, че Русия просто е провеждала артилерийско обучение, за което е била предизвестила авансово, и че корабът не се е намирал в териториалните води на Русия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР