Западна Германия е неофициално наименование на Федерална република Германия (съкратено

...
Западна Германия е неофициално наименование на Федерална република Германия (съкратено
Коментари Харесай

Създадена е Западна Германия

Западна Германия е импровизирано название на Федерална република Германия (съкратено ФРГ) в интервала от нейното основаване през май 1949 година до Обединението на Германия на 3 октомври 1990 година, когато Източна Германия (официално: Германска демократична република) се причислява към Западна Германия.
С това обединяване завършва близо 40-годишното разделяне на Германия и столицата Берлин. След обединяването от 1990 година увеличената Федерална република Германия продължава да съществува, само че към този момент необятно известна като Германия.
Нерядко името на Федерална република Германия се употребява погрешно, в това число и посредством съкращенията Федерална Република Германия и Германска федерална република (от по-старото название Германска федерална република), с цел да отбелязя западната от двете немски страни, формирани няколко години след окупацията на Германия след Втората международна война.
Федерална република Германия е провъзгласена на 23 май 1949 година, включвайки английската, френската и американската окупационни зони, със столица Бон. Обявена е за „ изцяло самостоятелна “ на 5 май 1955 година
Територията на Западен Берлин, сходно формирана от английската, френската и американската окупационни зони в града, официално не влиза в състава на Западна Германия, въпреки че политически, стопански и културно е тясно обвързвана с нея, а не с обкръжаващата я териториално Германска демократичана република. Територията на Източен Берлин е включена, както и останалата част от руската окупационна зона, в състава на Германска демократична република и е нейна столица.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР