Западът не каза никога за изтребителите за Украйна - той

...
Западът не каза никога за изтребителите за Украйна - той
Коментари Харесай

Politico: Защо Западът кара Украйна да чака за изтребители

Западът не сподели " в никакъв случай " за изтребителите за Украйна - той просто желае да се концентрира първо върху снабдяването на Киев с оръжия за идната атака.

Това е мнението, което се обрисува след безапелационното " не " на президента на Съединени американски щати Джо Байдън - повторено в друга степен от водачите на Германия и Обединеното кралство - на въпроса дали ще изпрати на Украйна желаните от нея изтребители. Макар че формалните лица обществено останаха относително недвусмислени, че няма да има изтребители, частните полемики демонстрират, че в действителност това може да е единствено въпрос на време.

В Пентагона висши чиновници на Съединени американски щати признават, че Украйна ще би трябвало да модернизира остаряващите си военновъздушни сили с нови изтребители. Но към този момент формалните лица са съсредоточени върху изпращането на оръжията, от които Киев се нуждае за непосредствената битка.

Същите диалози се водят и в Европа. Държави като Полша, Нидерландия и Франция са изразили подготвеност за концепцията, само че публични лица акцентират, че следва забележителна работа единствено с цел да получи Украйна обещаните през последните седмици

оръжия, които ще нарушат табуто

" Мисля, че това е въпрос на по-дългосрочна вероятност ", сподели един от източноевропейските висши дипломати. " Трябва да доставим това, което беше дадено през януари, допустимо най-скоро. Това е в действителност впечатляващо, само че времето е от значително значение. "

Разговорите демонстрират, че въпреки за момента тонът да е негативен, въпросът евентуално ще остане зад кулисите и в последна сметка още веднъж ще се появи.

Това е модел, който се появява още веднъж и още веднъж за Западния алианс от началото на войната: Нещо, което в миналото е било неразрешено - от немски оръжия във военна зона до приемане от Украйна на съвременни танкове - си проправя път към действителността с напредването на войната, задълбочаването на уговорката на Запада и оборудването, изискващо доста образование, към този момент не наподобява несвоевременно.

" Много хора към момента не схващат, че войната надалеч не е свършила ", споделя украинският заместник-министър на външните работи Андрий Мелник пред " Politico ". " Всъщност наподобява, че Путин има още по-голям вкус от всеки път. Без въздушна поддръжка не може да се води модерна война ".

Светът се е трансформирал

Възможността за изпращане на изтребители на Украйна се простира още в първите дни на войната.

В седмиците, откакто Русия нападна, полското държавно управление съобщи, че е готово да трансферира изтребители от руската ера в Съединени американски щати, с цел да могат по-късно те да отидат при украинските водачи.

Смаяният Вашингтон отхвърли предлагането. Според публични лица образованието е прекомерно мъчно, а изпращането на самолети от база на НАТО в Украйна може да докара до риск от директна борба с Русия. Темата се отдръпна.

Почти година по-късно доста неща са се трансформирали. Ранната блиц офанзива против Киев се трансформира в окопна война. Войната, която в този момент можеше да продължи дни или седмици, в този момент може да продължи с години.

По пътя западните съдружници минават една след друга червени линии. Тежко въоръжение, гаубици, ракетни системи с огромен обхват, бронирани машини - всичко това в последна сметка стигна до Украйна. И най-после, в повратен миг предишния месец, съдружниците се сплотиха, с цел да обещаят към 80 съвременни, създадени на Запад танкове.

Изведнъж концепцията за изтребители не изглеждаше толкоз необикновена. Украйна се възползва от момента и възобнови настояването си. Инерцията изглеждаше възходяща. Тогава Байдън и неговите европейски съидейници се намесиха, с цел да забавят нещата.

Тяхната нерешителност отразяваше подмолните причини на западните дипломати, които твърдяха, че е невероятно да се изпратят на Киев изтребители и да се обучат водачи в точния момент за идната съветска атака. А и те означиха, че новите самолети по този начин или другояче не са от решаващо значение за идните сражения.

Все отново боен консултант на украинското държавно управление съобщи, че полемиката за самолетите е просто в " начален стадий " и изрази убеденост, че западната позиция ще се развие през идващите седмици.

" В Германия - спомня си Мелник, - научих, че е потребно да изведеш хората от зоната им на комфорт. Голяма част от популацията нямаше никаква визия каква оръжейна система въобще има армията в арсенала си. Ние помогнахме да ги образоваме. "

Американски публични лица, помощници на Конгреса и участващи съветници признаха, че не престават да работят по вероятните доставки на самолети зад кулисите.

" Те си спомнят, че известно време се споделяше " не " и на " Пейтриът " и " Ейбрамс " - сподели един от американските чиновници в региона на защитата, припомняйки изменящите се мнения на Байдън по отношение на системите за противовъздушна защита и танковете.

Гориво за идния диалог за самолети

Всъщност диалозите за самолети надалеч не са заглъхнали.

Киев е съсредоточил настояванията си върху така наречен изтребители от четвърто потомство като създаваните в Съединени американски щати F-16, които са на въоръжение от 80-те години на предишния век. Украински военни чиновници считат, че образованието за F-16 може да отнеме шест месеца; някои американски чиновници настояват, че то може да бъде даже единствено три-четири месеца за опитни украински водачи. В същото време най-модерните F-35 в никакъв случай не са били обсъждани.

Макар че е малко евентуално Съединени американски щати да изпратят свои лични изтребители, които са доста търсени за задачи по националната сигурност по целия свят, формалните лица биха могли да обмислят опцията да разрешат на други страни да трансферират свои лични F-16, съобщи почитан чиновник на Министерството на защитата на Съединени американски щати, който приказва при изискване на анонимност, с цел да разиска сензитивната тематика. Съединени американски щати би трябвало да одобрят всяко прекачване на F-16 заради рестриктивните мерки за експорт.

Някои европейски страни, които разполагат с F-16, като Нидерландия, към този момент демонстрираха, че са подготвени да създадат тъкмо това. Франция също минава към военновъздушни сили със самолети Rafale, което значи, че Париж ще разполага с по-стари самолети, които може да даде на Украйна - самолети, които няма да се нуждаят от американско утвърждение.

" Има и други страни, които приказват за това. Така че, когато те излязат с оферти за това, мисля, че ще проведем тези договаряния ", сподели високопоставеният чиновник на Министерството на защитата. " Не мисля, че се противопоставяме по въпроса за самолетите от четвърто потомство, просто считам, че би трябвало да се уверим, че продължаваме да дефинираме целите си. "

В момента формалните лица са съсредоточени повече върху изпращането на украински средства за противовъздушна защита за отбрана на украинските градове и инфраструктура, както и на бронетехника и артилерия за предстоящата пролетна атака. Изпращането на изтребители на Киев " не взема решение казуса с крилатите ракети, не взема решение казуса с дроновете ", сподели служителят, като добави, че към момента не е имало полемики на високо ниво за изпращането на F-16.

Зад кулисите чиновници на администрацията на Съединени американски щати се стараят да не изключват опцията за изпращане на изтребители. Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби отхвърли многократни претенции да посочи мненията на президента във вторник. Говорител на Пентагона съобщи, че няма нови известия.

" Най-големият риск е удължаването на спора ",

съобщи някогашният общоприет секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пред " Politico ". " Ето за какво ние сме заинтригувани от бързото преустановяване на войната с оръжия ".

Западните съдружници, сподели Расмусен, би трябвало неотложно да доставят на Украйна всичко, от което тя се нуждае.

" Ако доставим всички оръжия, от които Украйна се нуждае, тя може да завоюва ", твърди той, като акцентира, че това включва даже връщането на Крим - районът, който Русия анексира през 2014 година и който доста западни съдружници считат за неразрешена зона за момента.

Следващият значим миг в календара на министрите на защитата е 14 февруари, когато формалните лица се събират в централата на НАТО в Брюксел за среща на така наречен формат " Рамщайн " - групата на съдружниците за разискване на доставките на оръжия за Украйна.

Макар че въпросът за самолетите евентуално ще бъде издигнат на срещата, формалните лица преглеждат диалога за самолетите като " дълготраен " план, както се изрази един почитан европейски чиновник в региона на защитата. Украйна може да повдигне тематиката на февруарската среща, сподели служителят, " само че фокусът към момента ще бъде върху противовъздушната защита, танковете, боеприпасите ".

Въпреки това във вторник в Париж настроението беше оптимистично, когато министърът на защитата на Украйна Олексий Резников се срещна с френски публични лица. Резников предвижда, че Украйна може да получи F-16, създадените в Швеция Gripen " или нещо друго от Франция ".

По време на неотдавнашните полемики към танковете Франция рано пристъпи към изпращане на Украйна на леки танкове - решение, което съгласно нея приготви почвата за това съдружниците по-късно да одобрят нарушаващ нормите батальон от тежки танкове. Сега Франция изпраща загадъчни сигнали, че може да се стреми да играе сходна роля.

" Чудя се какво значат тези послания ", споделя Пиер Харош, учител по интернационална сигурност в университета " Куин Мери " в Лондон. " Ако Франция желае да резервира водачеството си, тя би трябвало да последва думите с дейности. " /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР