Замислих се по повод пресконференцията на прокуратурата в средата на

...
Замислих се по повод пресконференцията на прокуратурата в средата на
Коментари Харесай

Не им е по характера, как' Сийкееее!

Замислих се във връзка конференцията на прокуратурата в средата на седмицата: за какво, аджеба, не се възторгнах от триумфите на държавното обвиняване против едно задоволително мръсно действие, каквото е алъш-вериша с гласове? Направили хората следствие за знамение и приказ, задържали петима души, имат и обвинен " основен мозък " в чужбина.

 

Какво повече бихме могли да желаеме, откакто от три десетилетия покупко-продажбата на гласове трови обществено-политическата атмосфера? И на всичко от горната страна и безнаказано, като изключим спорадичните алегорични условни присъди, реализирани след съглашения сред обвинените и прокуратурата. Защото както от върховете на Министерство на вътрешните работи към този момент признаха какъв брой мъчно за доказване закононарушение е пазаруването на гласове...

А в този момент като че ли всичко е съвършено - от организацията на следствието, до крайната му реализация. Да прибавим и усещането, че казусът се придвижва с невиждана до момента експедитивност из коридорите на Темида и суровите присъди се задават иззад ъгъла.

Тогава за какво не изпитах екстаз от разкритията на прокуратурата за схемите на деяние: определяне на лица на локално равнище, осигуряващи гласоподаватели против заплащане; предложение на имотна полза на притежатели на търговски сдружения, за служащите им да гласоподават за избрана партия; обезпечаване на лица, ангажирани против възнаграждение с отклоняване на гласоподаватели до изборните урни... Ами тук имаме чиста проба директен избирателен вземане-даване и корпоративен избор, който все се изплъзваше от хватката на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата!

С ръка на сърцето признавам, че първото, което ме подразни в конференцията, дадена от трите Сийки на прокуратурата е усещането за показност на цялото мероприятие.

Показност в два смисъла: самите Сийки се бяха докарали като за среща и излъчваха самонадеяност на кифли, прекарали цялата си заран си в ръцете на козметички, коафьори, маникюристи и педикюристи. И няма по какъв начин човек да си изкриви душата да твърди, че с часове са си блъскали главите да разнищят кой кой какъв е в незаконната група.

Но да оставим труженичките на прокуратурата на мира. По-важното е чувството за избирателност на въпросното следствие. С присъщия за ментора си изказ Сийките дадоха да се разбере, че зад случая в действителност стои лице, което обитава на територията на страна отвън Европейски Съюз. А услужливата социална телевизия дръпна завесата и освети намиращия се в Дубай създател на партия " Българско лято " Васил Божков, който така и така е на мушката на прокуратурата от началото на годината.

За повечко доказателствена стойност даже бе показана готова от обвиняването презентация, с диаграми, схеми и цитати от записани със специфични разследващи средства диалози сред обвинените - процедура, която стана емблематична за ръководената от Иван Гешев прокуратура, макар очевидното нарушаване на всевъзможни закони и правила.

Щеше да е прелестно, в случай че прокуратурата действаше с подобен обсег, вглъбеност и хъс към всички, които по противозаконен метод са желали да натрупат повече гласове, с цел да влязат в Народното събрание. Строго, независимо, дейно, с цялата мощ на пълномощията си и закона... Без оглед на това дали е Васил Божков, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи или ГЕРБ.

Но действителността е такава, каквато ни я показват Сийките на прокуратурата.

В същото време нито Министерство на вътрешните работи, нито прехваленото държавно обвиняване си мръдват пръста да изяснят мистериозния растеж от последните избори на ромите, радетели за европейско развиване на България. И по какъв начин кварталите " Факултета " и " Христо Ботев " в столицата и останалите гета в страната се трансфораха в бастиони на десните демократични, евроатлантически полезности...

Сигурно тъй като, както би рекъл Чудомир, на проверяващите не им е по характера, как` Сийке...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР