Заместването на въглищата с природен газ ще позволи на централите

...
Заместването на въглищата с природен газ ще позволи на централите
Коментари Харесай

След края на въглищата: Промяната отвътре

Заместването на въглищата с природен газ ще разреши на централите да работят и след 2025 година

© Цветелина Белутова Запазването на служащите във въглищните централи може да стане с потреблението на природен газ. Влагането на биомаса и RDF също е решение, само че към тези горива има мощно отрицателно публично мнение. Мините имат голямо поле за оптимизации посредством потребление на ВЕИ. *Статията е завършена публицистично преди откриването на първите случаи на инфектирани с ковид в България

Осигуреният от държавното управление комфорт за работата на въглищните централи на процедура значи, че най-малко до 1 юли 2025 година работещите в енергийния комплекс " Марица-изток " няма да усетят основна смяна. По всяка възможност България ще получи позволение от Европейска комисия да вкара механизъм с търгове за потенциали, който всъщност съставлява законов метод да се доплаща на въглищните централи, тъй че да не престават да работят. Той би могъл да обезпечи нужните доходи за поддържането на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " и да размени дълготрайните контракти на частните " Ей И Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица-изток 3 ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво ще стане след тази дата обаче е мъчно да се предвижда. Най-логично наподобява въглищните централи да лимитират до най-малко активността си, откакто спре държавната помощ. От друга страна обаче, България ще има потребност от електрическа енергия, над 40% от която в този момент се създава точно в ТЕЦ-овете. Казано другояче, централите или би трябвало да прибегнат до нов вид гориво, което отделя по-малко CO2 излъчвания, или цената на тока да се увеличи толкоз, че да могат да си заплащат квотите.

Обречена да губи

Държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " към този момент е изготвила модела за бъдещото си действие, който следва да бъде утвърден от страната. Проблемът е, че съгласно него централата ще продължи да натрупа загуби даже да се извърши проектът за оздравяването й. Накратко се планува част от задълженията към БЕХ (които са към този момент общо над 1.2 милиарда лева) да се преобразуват в капитал, което най-малко на хартия доста ще усъвършенства финансовите индикатори на сдружението. След това се предлага незабавно да се вземат нови ограничения, тъй че " да се обезпечат оперативни доходи в задоволителен размер за естественото действие на сдружението ", което се показва в административно изкупуване на електрическа енергия по непазарни цени, без да се вършат оптимизации.

Дори и при тази скица обаче сметките отново не излизат. Моделът демонстрира, че приходите на централата биха могли да се покачат от 658 до 888 милиона лв., само че разноските също нарастват - от 876 на 891 милиона. Освен че сдружението би траяло да губи, въпреки и единствено 3 млн. лева, не е ясно по какъв начин сходна мярка със наложително изкупуване на силата му ще се отрази на целия енергиен пазар. За да работи Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " с по-голямо натоварване, присъединяване на другите производители като АЕЦ " Козлодуй " и така наречен американски централи би трябвало да се понижи. А това неизбежно ще докара до по-висока междинна цена на енергийния микс, затова до по-високи сметки за ток главно за физическите лица. Разбира се, част от натоварването може да бъде поето, в случай че страната най-накрая затвори старите и мръсни Топлоелектрическа централа като " Брикел ", която трябваше да бъде изведена от употреба още през 2011 година

Възможното решение

Около 350 млн. евро би коствало построяването на напълно нова 500-мегаватова паро-газова мощ. Такава може да има както на площадката на " Марица-изток 2 ", по този начин и при частните " Ей И Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица-изток 3 ". От сходна инвестиция би имало най-малко две директни изгоди. Едната е, че газовите съоръжения ще може да работят и след 2030 година, което пък ще обезпечи работа за част от служащите. Другата е, че това ще подсигурява сигурността на енергийните доставки, тъй като газовите турбини са доста по-гъвкави за ръководство и биха били от изгода при предстоящото нарастване на ВЕИ мощностите.

Проблем при тях обаче ще бъде намирането на финансиране, защото да вземем за пример Европейската капиталова банка (ЕИБ) взе решение да не поддържа енергийни планове с излъчвания над 220 мг/кВтч, каквито са най-ефективните газови централи. На процедура Европейска инвестиционна банка ще отпуска заеми единствено за планове, които с изключение на електрическа енергия създават и пара, която може да се оползотворява - дали за индустриални потребности, дали за битово отопление. Което ще докара до диферсификция на сходни мощности от Маришкия басейн.

За да се случат газови Топлоелектрическа централа, обаче е належащо да има сигурни доставки на природен газ, и то при конкурентни цени. Такива биха могли да бъдат реализирани посредством газовата връзка с Гърция, която прочее минава точно през комплекса " Марица-изток и стига до Стара Загора. Чрез нея България ще има достъп до газ от Каспийския район, както и до LNG от гръцките терминали. При последните визити на премиера Бойко Борисов и енергийния министър Теменужка Петкова в Съединени американски щати стана ясно, че геополитическият интерес на американците е обвързван точно с доставките на газ за България, а отсам и за Украйна. Това може да бъде употребявано като коз в договарянията с " Газпром " за по-добри цени, тъй че производството на ток в газови централи да бъде конкурентно.

Боклук и плява

За разлика от трите огромни ТЕЦ-а в комплекса " Марица-изток " свързаната с Христо Ковачки " Брикел " възнамерява да отговори на идните промени в бранша посредством подмяна на част от въглищата с биомаса и RDF боклуци. Въпреки че против последните има мощно публично неодобрение, те са избрани от Европейски Съюз за въглеродно неутрални и част от кръговата стопанска система. Затова потреблението им с изключение на директни спестявания от по-малкия разход на въглища икономисва и забележителна част от разноските за CO2 излъчвания.

За да се случи това, " Брикел " към този момент е подала в районната екоинспекция на Стара Загора заявление за ново сложно позволение. От него излиза наяве, че централата възнамерява да употребява на денонощие до 979 тона биомаса, до 96 тона неопасни боклуци и до 490 тона нефтошисти. Най-общо биомасата се планува да се обезпечава като боклук от горското и селското стопанство (слама), а за неопасните боклуци (RDF и други) се показва, че главният източник ще са районните центрове за ръководство на отпадъците.

Като част от плана до края на идната година " Брикел " счита да построи предкамерна скарна пещ за взаимно изгаряне на биомасата и отпадъците, след което остатъкът ще се подава към въглищна мелница, а газовете - към пещната камера на енергийния казан. Предкамерната пещ ще има байпасен газоход за димните газове, който ще се употребява, в случай че се наложи спешно прекъсване на енергийния казан. Проблемът е, че такива прекъсвания не са необичайност в " Брикел ", а в случай че не стигнат до енергийния казан, където температурата е задоволително висока, токсичните газове може да не се разградят до дъно - при изгаряне на боклуци се отделят и доста други субстанции с изключение на типичните за въглищата, в това число рисковите диоксини, фурани, тежки метали и други

Слънце в мините

Държавните " Мини Марица-изток " са директните застрашени от новия зелен курс на Европейски Съюз, защото активността им ще бъде наранена от прекъсването на ТЕЦ-овете, които използват въглищата им. Въпреки това има ограничения, които мините могат да приложат, с цел да останат конкурентни по-дълго време, а и да не се постанова да вършат внезапни съкращения на чиновниците си. Едно такова решение е да се изградят слънчеви паркове върху старите рудници, които по този начин или другояче не се употребяват за друго. Подобен ход би имал изгода най-много в случай че генерираната слънчева сила се употребява за лични потребности, защото най-големият разход за сдружението е токът - към 100 млн. лева на година.

Анализите сочат, че върху наличните терени могат да се изградят слънчеви централи със стотици мегавати мощ. В бъдеще пък, когато активността на мините спадне, слънчевата сила ще може да се продава на енергийната борса и надлежно да генерира доходи. А поддържането на панелите въпреки всичко ще обезпечи известна претовареност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР