Заместникът на главния прокурор при Върховна административна прокуратура Десислава Пиронева

...
Заместникът на главния прокурор при Върховна административна прокуратура Десислава Пиронева
Коментари Харесай

XIII-та годишна среща на членовете на Мрежата NADAL: Сътрудничеството на прокурорските институции и партньорите им от ЕС е пътят към ефективно противодействие на престъпността

Заместникът на основния прокурор при Върховна административна прокуратура Десислава Пиронева взе присъединяване в XIII-та годишна среща на членовете на Мрежата на прокурорите и еквивалентни институции към висшите съдилища на страните членки на Европейски Съюз /NADAL/. Тази година уредник на срещата е основният прокурор на Австрия. Тя се организира в постройката на Съдебната палата в гр. Виена от 11 до 13 май 2022 година.

Събитието бе намерено от основния прокурор на Австрия проф. Франц Пльохл, ръководителя на Върховния съд на Австрия госпожа Елизабет Ловрек, федералния министър на правораздаването госпожа Алма Задич и президента на Международната асоциация на прокурорите. В своите приветствени слова те подчертаха, че тази работна среща е опция за страните да задълбочат към този момент откритите обичаи за ползотворно съдействие в границите на Мрежата и да засилят обмена на информация в духа на доверието и професионализма.

Участници във форума са основни прокурори и ръководители на еквиваленти прокурорски институции на страните членки на Европейски Съюз /Белгия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Люксембург, Малта, Полша, Румъния, Словения, Испания, Швеция/ и основните прокурори на партньорски страни /Албания, Молдова, Лихтенщайн, Сърбия, Англия и Уелс/. На срещата участваха също европейският основен прокурор госпожа Лаура Кьовеши и президентите на Международната асоциация на прокурорите и Евроджъст, представители на австрийските съд и прокуратура.

 XIII-та годишна среща на членовете на Мрежата NADAL XIII-та годишна среща на членовете на Мрежата NADAL Източник: Прокуратура на Република България
В първия ден от събитието главният акцент бе подложен върху взаимната работа на членовете на Мрежата NADAL с Европейската прокуратура. Европейският основен прокурор Лаура Кьовеши показа резюме на работата на Европейската прокуратура за едногодишния интервал от нейното основаване. Според госпожа Кьовеши Европейската прокуратура е потвърдила нуждата от действието си - за къс интервал е съумяла да се утвърди като наднационална конструкция за съдействие в следствия на закононарушения, засягащи финансовите ползи на Европейски Съюз. Европейският основен прокурор означи и нуждата от превъзмогване на проблеми, свързани с ефикасното и ефикасно водене на следствия от компетентността на Европейската прокуратура и предприемането на стъпки от страна на националните органи за основаване на нужните условия в страните членки за застраховане работата на Европейската прокуратура.

Работната стратегия на тазгодишната среща на NADAL се концентрира главно върху заложените цели по време на XII-ата Годишна среща на членовете на Мрежата през 2019 година в гр. Талин, Естония – разширение на членовете в организацията посредством включването на повече заинтригувани страни, полемика по отношение на бъдещи начинания за по-ефективно съдействие сред прокурорските институции и превъзмогване на провокациите, произлизащи от разликите в националните законодателства на страните членки на Европейски Съюз.

Участниците подчертаха, че основополагащо за реализиране на тези цели е полагането на старания на национално равнище за гарантиране независимостта, както на правосъдната система като цяло, по този начин и на прокурорите в частност, с оглед реализиране на мечтаната успеваемост и резултатност в наказателното гонене.

На срещата във Виена членовете на Мрежата NADAL поддържаха самодейността на домакина - австрийския основен прокурор проф. Франц Пльохл, за правене на декларация, с която да се изрази неодобрението на членовете на Мрежата към водените от страна на Русия военни дейности на територията на Украйна. С подписания документ страните членки на Европейски Съюз и техните сътрудници от Европа показаха своята подготвеност за подкрепяне работата на украинската прокуратура във воденото от институцията следствие за осъществени закононарушения в подтекста на военния спор.

Целта на Мрежата от прокурори или еквивалентни институции към висшите съдилища на страните членки на Европейски Съюз е да сътвори опция за обмяна на опит сред представители на висшите прокурори на страните членки на Европейския съюз. За тази цел се организират постоянни конференции за разискване на настоящи въпроси на наказателното правораздаване от надрегионално значение.
Популярното име на Мрежата " NADAL " е в чест на някогашния френски основен прокурор и създател на Мрежата през 2008 година във Виена, Австрия - господин Жан-Луи Надал. По негова самодейност е извършена учредителна конференция на 6 февруари 2009 година в Париж. За интервала от основаването си в границите на NADAL е построено сполучливо съдействие сред членовете на Мрежата в духа на европейските полезности и споделени цели за противопоставяне на престъпността и реализиране на високо възприятие на правдивост у европейските жители.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР